Kaktiņš: Nodokļu reformas autori nav pilnīgi pārliecināti par sava darba augli

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Steidzīgā nodokļu reformas virzība Saeimā liecina par to, ka koalīcija un Ministru kabinets (MK) nav pilnīgi pārliecināti par sava darba augli, sacīja sociologs Arnis Kaktiņš.

Viņaprāt, koalīcijai un valdībai nav pārliecības par to, cik nodokļu reforma ir laba un populāra, tādēļ tās virzība tiek sasteigta. Savukārt, ja nodokļu reformas jautājumus vērtē no sabiedriskās domas skatupunkta, izgaismojas varas zemā leģitimitāte jeb zemais uzticības līmenis tai, domā sociologs.

«Ja skatāmies, kas ir tā iedzīvotāju daļa, kas uzticas MK, tad tā ir absolūti mazākā iedzīvotāju daļa, kas nozīmē, ka cilvēki ar ļoti lielu skepsi pieiet jebkuram varas likumam vai lēmumam. Drīzāk sabiedrība uz visu skatās ar dziļu neuzticību un bailēm, ka tas viņiem var nākt par sliktu,» ir pārliecināts Kaktiņš.

Viņš norāda uz Latvijas jaunāko laiku vēsturi, kad vairākkārt bijušas situācijas, kurās sabiedrība jutusies piemānīta un apkrāpta no varas puses, jo ticis solīts kaut kas viens, bet iznākums bijis pavisam citāds. Tomēr sociologs šo sabiedriskās domas fonu nesaista ar kādām specifiskām niansēm nodokļu izmaiņās, jo šis fons esot nelabvēlīgs teju jebkuram varas likumam, lēmumam vai kādām likumdošanas izmaiņām.

«Ja skatāmies uz sabiedrības atbalstu, tad varai, kurai ir ļoti zema uzticēšanās, ir objektīvi ļoti grūti dabūt atbalstu. Tas nav neiespējami, bet izejas punkts ir tāds, ka ir ļoti liela problēma. Šobrīd šī problēma ir ļoti, ļoti liela, kas apgrūtina varai iegūt sabiedrības atbalstu,» uzsvēra Kaktiņš.

Viņaprāt, veidojas paradokss, proti, pat ja valdība nāktu klajā un izdomātu kādus sabiedrībai ļoti labus, vajadzīgus un vērtīgus priekšlikumus, pirmā spontānā reakcija no sabiedrības nebūtu labvēlīga, bet sabiedrībā drīzāk būs aizdomu pilna neuzticēšanās. «Tam būtu pamats, jo līdz šim cilvēki jutušies apmānīti, ka teikts, ka būs tā, bet dabā bijis citādi. Kāpēc lai paļautos šoreiz? Uzticības kredīta īsti nav,» teica sociologs.

Kā ziņots, lai arī iepriekš nodokļu reformas likumus Saeimā bija plānots pieņemt jau nākamnedēļ, tagad to paredzēts izdarīt nedēļu vēlāk.

Saeima ceturtdien nodokļu reformas likumus nodeva komisijām un pirmajā lasījumā tos izskatīt bija paredzēts 17.jūlijā, bet galīgajā lasījumā - 21.jūlijā.

Tomēr koalīcijas partneri vienojās šo termiņu pārcelt - tagad pirmais lasījums paredzēts 21.jūlijā, bet galīgais lasījums - 27.jūlijā, aģentūrai LETA pastāstīja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS).

Viņš skaidroja, ka termiņš pārcelts «Vienotības» kolēģu lūguma dēļ, jo frakcijai esot nepieciešams ilgāks laiks, lai iepazītos ar nodokļu reformas likumprojektiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu