LPIA: Palielinātā IIN likme autoratlīdzību saņēmējiem ir neizdevīga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likme 23% apmērā, kuras nosacījumi paredz, ka gada beigās autoratlīdzību saņēmēji var atgūt no valsts pārmaksātos 3%, ir neizdevīgi, sacīja Latvijas Preses izdevēju asociācijas izpilddirektors Guntars Līcis.

Viņš norādīja, ka šāds uzstādījums tiem, kuri saņem autoratlīdzības, vērtējams negatīvi, jo jebkurš nodokļu palielinājums tiem būtiski ietekmē ienākumu apjomu. Turklāt viņš uzsvēra, ka jebkurš nodoklis, kuru pārmaksas gadījumā iedzīvotāji var saņemt atpakaļ, viņaprāt, nav īsti cerīgs, jo vairums iedzīvotāju, kuri saņem autoratlīdzības, to pārmaksu nemēģinās atgūt apgrūtinošo birokrātijas procesu dēļ. «Jebkurš birokrātijas process ir grūti pārvarams, līdz ar to autoratlīdzību saņēmēji saņems mazāk,» skaidroja Līcis.

Vienlaikus viņš norādīja, ka tas viennozīmīgi nenozīmē, ka viņi negriezīsies pakaļ pēc pārmaksātās nodokļu summas, tomēr asociācijas izpilddirektors norādīja, ka, zinot cilvēku kūtrumu uz jebkuru birokrātisko darbību veikšanu, pastāv iespēja, ka tā notiks.

Kā piemēru šādam pieņēmumam Līcis minēja sociālā nodokļa iemaksas, kuras autoratlīdzību saņēmējiem jāveic pašiem. «Es negribētu teikt, ka autoratlīdzību saņēmēji nav apzinīgi un nemaksā sociālo nodokli, bet birokrātiskais veids, kā tas jādara (..) sarežģī cilvēkam dzīvi,» norādīja Līcis. Viņš piebilda, ka IIN pārmaksas gadījumā nepieciešamība cilvēkiem iet cauri papildus birokrātiskajiem procesiem varētu viņus atgrūst no vēlmes saņemt atpakaļ pārmaksāto summu, tādēļ LPIA plāno aicināt valdību «nesarežģīt cilvēkiem dzīvi».

Tāpat asociācijas izpilddirektors skaidroja, ka nodokļa ietekmē darba devējs būs spiests arī maksāt vairāk, tomēr kopējie ieņēmumi, īpaši drukātās preses tirgū, patlaban nepalielinās, tādēļ naudas apjoms, no kuras tiks veiktas iemaksas, saglabāsies nemainīgs.

Kā ziņots, nodokļu reformas laikā paredzētie grozījumi likumā par IIN paredz no nākamā gada 1.janvāra ieviest diferencēto IIN likmi. IIN likme gada ienākumiem līdz 20 000 eiro paredzēts noteikt 20% apmērā, ienākumiem līdz 55 000 eiro - 23%, bet ienākumiem virs 55 000 eiro - 31,4%. Likumprojekts paredz autoratlīdzību saņēmējiem IIN likmi atstāt 23% apmērā, nodrošinot iespēju pēc gada aizpildīt deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā, lai saņemtu atpakaļ pārmaksātos 3%.

Tāpat vēstīts, ka grozījumi likumā «Par valsts sociālo apdrošināšanu» paredz, ka, sākot ar nākamo gadu, par saimniecisko darbību un autoratlīdzībām būs jāveic Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 5% apmērā pensijas nodrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu