Uzņēmēji nepiekrīt vairākām plānotajām izmaiņām Mikrouzņēmumu nodokļa likumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas uzņēmēju organizācijas nepiekrīt vairākām plānotajām izmaiņām Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likumā, zināja uzņēmēju organizācijās.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis aģentūrai LETA norādīja, ka LTRK padomes ieskatā Mikrouzņēmumu nodokļa režīmu nepieciešams regulēt, taču jāizslēdz iespējas šajā režīmā pieejamās priekšrocības izmantot uzņēmumiem, kas neatbilst mazo uzņēmumu statusam. Tāpat viņš uzsvēra, ka mikrouzņēmuma maksimālo apgrozījumu būtu jānosaka 50 000 eiro apmērā līdzšinējo 100 000 eiro vietā nevis 40 000 eiro apmērā, kā tiek rosināts pašlaik. Līdz ar to kopumā LTRK plānotās izmaiņas MUN likumā neatbalsta. «Mums ir savs viedoklis un, ja rosinātās izmaiņas nesakrīt ar mūsu viedokli, mēs tās neatbalstām,» uzsvēra Rostovskis.

Viņš piebilda, ka MUN režīms radās krīzes laikā nolūkā rast iedzīvotājiem iespēju nepamest valsti, bet nodibināt uzņēmumus un sākt uzņēmējdarbību. Tā kā attiecīgais režīms tika izstrādāts lielā steigā, tajā bija nepilnības, kas ir apzinātas un jānovērš. Taču jāatstāj esošais regulējums. «Mikrouzņēmuma maksimālā apgrozījuma griesti jānosaka 50 000 eiro apmērā,» uzsvēra Rostovskis, piebilstot, ka MUN režīms jāatstāj uzņēmēju daļai, kas atbilst mazo uzņēmumu statusam, lai nekropļotu konkurenci ar parastajā režīmā strādājošiem uzņēmumiem.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Komunikācijas vadītāja Viktorija Buraka aģentūrai LETA sacīja, ka LDDK kopumā piekrīt Ekonomikas ministrijas izstrādātajiem grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa likumā. Tajā pašā laikā LDDK ir norādījusi uz neiespējamību piemērot citu nodokļu režīmu MUN režīmā strādājošam, ja gada ienākumi pārsniedz 10 800 eiro. «Šāda prasība nav tehniski izpildāma un arī nav iespējama kontrole no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) puses,» viņa sacīja.

Jau vēstīts, ka valdošā koalīcija šonedēļ gaidāmajā Saeimas sēdē atbalstīs nodokļu reformas likumus pirmajā lasījumā.

Pirmdien pēc politisko spēku sanāksmes Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) norādīja, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņš šiem likumprojektiem varētu būt 24.jūlija plkst.13. Tos otrdien, 25.jūlijā, izskatīs valdībā, un tajā pašā dienā sāks vērtēt arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā.

Galīgajā lasījumā šos likumprojektus paredzēts skatīt Saeimā 27.jūlijā.

Tostarp nodokļu reformas kontekstā plānoti grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz saglabāt vienkāršotu MUN maksāšanas principu un vienotu nodokļa likmi 15% apmēra no apgrozījuma, jo tas būtiski atvieglo administratīvo slogu uzņēmējdarbības uzsācējiem un uzņēmumiem ar mazu ikgadēju apgrozījumu.

Ja iepriekš Ekonomikas ministrija rosināja noteikt mikrouzņēmuma maksimālo apgrozījumu 50 000 eiro apmērā līdzšinējo 100 000 eiro vietā, tad jaunajā variantā rosināts apgrozījuma griestus noteikt 40 000 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu