LSBA: Nodokļu reforma azartspēļu uzņēmumu budžetā radīs zaudējumus piecu miljonu eiro apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā nodokļu reforma, kura tostarp paredz paaugstināt azartspēļu nodokli par 30% un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) aplikt laimestu virs 3000 eiro, azartspēļu uzņēmumu budžetā radīs zaudējumus piecu miljonu eiro apmērā, pavēstīja Latvijas Spēļu biznesa asociācijā (LSBA).

LSBA padomnieks Arnis Vērzemnieks teica, ka iepriekš minētā dēļ asociācijas biedri ir nolēmuši apturēt darbu pie sistēmas izveides visu spēļu iekārtu saslēgšanai vienotā tīklā, jo tam vairs nepietiks finanšu līdzekļu.

«2013. gadā LSBA vienojās ar Finanšu ministriju (FM), ka līdz 2019. gadam azartspēļu nozare nepiedzīvos nodokļu paaugstināšanu laikā, kad nozares uzņēmumi ieviesīs sistēmu, kas ļauj visus spēļu aparātus saslēgt vienotā tīklā. Tā rezultātā valsts iegūtu lielāku kontroli pār spēļu iekārtu darbību un laimestiem. Tā kā valsts nav izpildījusi vienošanās saistības, esam spiesti šīs sistēmas ieviešanu pārtraukt, jo uzņēmumiem naudas gan paaugstinātu nodokļu maksāšanai, gan sistēmas ieviešanai nav,» teica LSBA padomnieks.

Viņš informēja, ka spēļu iekārtu saslēgšana vienotā tīklā katram azartspēļu komersantam izmaksātu no 2,6 līdz 5,2 miljoniem eiro. Sistēma būtu ļāvusi Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai iegūt datus par azartspēļu automātiem attālināti. Sistēmā būtu iekļauta pamatinformācija par azartspēļu iekārtu, ienākošās un izejošās naudas summām, visiem iekārtā reģistrētajiem notikumu ierakstiem un citiem datiem.

LETA jau vēstīja, ka Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā «Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli», kas paredz nākamgad azartspēļu automātiem un spēļu galdiem par 30% paaugstinās nodokļa likmes.

Likuma grozījumi paredz, ka azartspēļu nodokļa likme ruletei un kāršu un kauliņu spēlei par katru galdu par kalendāro gadu pieaugs no 18 000 eiro uz 23 400 eiro, kā arī pieaugs azartspēļu nodokļa likme videospēlēm un mehāniskajiem automātiem par katra automāta katru spēles vietu - par kalendāro gadu no 3204 eiro uz 4164 eiro.

Tāpat Ministru kabinets 25.jūlijā atbalstīja priekšlikumu virzīt apstiprināšanai galīgajā lasījumā grozījumus likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli», kas paredz 2018 gada 1.janvārī ieviest diferencēto IIN. Likuma grozījumi tostarp paredz aplikt ar IIN izložu un azartspēļu laimestus, ja laimesta vērtība pārsniedz 3000 eiro, izņemot momentloterijas «Simtgades loterija», preču un pakalpojumu loteriju laimestus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu