Asociācija: Latvija būtiski atpaliek no kaimiņvalstīm vēja enerģijas ieviešanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija patlaban būtiski atpaliek no vadošo Eiropas valstu un arī kaimiņvalstu rādītājiem vēja enerģijas ieviešanā, pavēstīja Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Toms Nāburgs.

Jaunākais Pasaules Vēja enerģijas asociācijas nozares apskats par 2016.gadu, kas apkopo valstu datus par vēja enerģijas nozares izaugsmi, atklāj, ka pērn Latvija ar 68 megavatu (MW) vēja enerģijas jaudu ieņēma 62.vietu pasaulē pretstatā 59.pozīcijai gadu iepriekš. Gada laikā Latviju pēc uzstādītās vēja enerģijas ražošanas kapacitātes apsteigušas Gvatemala, Šveice un Jamaika.

Nāburgs norādīja, ka lielāko vēja enerģijas jaudu pagājušajā gadā sasniedza Ķīna - 168 730 MW, seko ASV ar 82 033 MW un Vācija ar 50 019 MW. Pēc vēja enerģijas ražošanas kapacitātes Latvija atpaliek arī no Baltijas kaimiņvalstīm - Igaunijā pērn tā bija 310 MW, bet Lietuvā - 493 MW.

2016.gada laikā pasaulē ieviests vidēji par 11,8% vairāk vēja enerģijas jaudas nekā gadu iepriekš, bet Latvijā izaugsmes nav bijis, proti, piecus gadus nav uzstādīta neviena jauna ražošanas jaudas vienība. Igaunijā gada izaugsme ir bijusi 2,3% apmērā, bet Lietuvā - 16,2%. Eiropā augstāko izaugsmi uzrādījusi Somija, kur 2016.gadā ražošanas kapacitātes pieaugums bija par 53,1%.

«Mēs redzam, ka pagājušajā gadā pasaulē bija stabila vēja enerģijas jaudu izaugsme, kuras pamatā ir vēja enerģijas ekonomiskais izdevīgums, proti, vējš nodrošina lētāko elektroenerģijas ieguves veidu. Diemžēl Latvija šobrīd būtiski atpaliek no vadošo Eiropas valstu un arī mūsu kaimiņvalstu rādītājiem vēja enerģijas ieviešanā - Igaunijā šobrīd ir 4,5 reizes, bet Lietuvā 7,2 reizes vairāk vēja enerģijas jaudas nekā Latvijā,» klāstīja Nāburgs.

Tomēr, pēc viņa teiktā, Latvijas vēja enerģijas nozare ar pamatotām cerībām raugās uz izaugsmi tuvākajos gados tāpēc, ka atbilstoši valdības rīcības plānam un Enerģētikas likumam līdz šā gada beigām tiks izstrādāts jauns, ilgtspējīgs un ekonomiski pamatots atjaunojamo energoresursu, tostarp vēja enerģijas, atbalsta mehānisms.

No Centrāleiropas valstīm vislielākā vēja enerģijas jauda sasniegta Polijā (5782 MW) un Rumānijā (3028) MW. Ziemeļu valstu lokā visvairāk vēja enerģijas kapacitātes 2016.gadā bija Zviedrijā (6493 MW), seko Dānija ar 5227 MW.

Vēja enerģijas asociācija ir Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas biedrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu