VID: citi sludinājumu portāli prasīto informāciju sniedz (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts ieņēmumu dienests

Citi sludinājumu portāli pretstatā portālam «ss.lv» Valsts ieņēmumu dienesta prasīto informāciju sniedz. Informācija saņemta arī no ārvalstu sludinājumu portāliem, TVNET pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu kontroles pārvaldes Elektroniskās komercijas kontroles un analīzes daļas vadītājs Arnis Lībenzons.

Lībenzons skaidroja, ka pašlaik situācija ar autoplačiem ir uzlabojusies, vienlaikus shēmas turpina pastāvēt – joprojām ir automašīnas, kuras netiek tirgotas autoplačos, bet tās tirgo privātpersonas. «Te mēs runājam par nereģistrētu saimniecisko darbību,» viņš teica.

VID sniegtā informācija liecina, ka šā gada četros mēnešos bijuši aptuveni 30 tūkstoši sludinājumu un automašīnu kopējā cena, vērtība šajos sludinājumos bija virs 350 miljoniem eiro. «Ja mēs rēķinam, ja tur viss būtu pilnīgā kārtībā, tad nomaksātais nodoklis būtu virs 80 miljoniem eiro,» skaidroja Lībenzons.

Vienlaikus aprēķinos netiekot ņemti vērā tie sludinājumi, kur ļaudis pārdod savas personīgās automašīnas.

Dienests arī mierina –

ļaudis, kuri izmantojot sludinājumu portālus retumis, netiks traucēti

– VID mērķis ir cilvēki, kuri automašīnas tirgo sistemātiski, nereģistrējot saimniecisko darbību.

«Tiek skatīti tie cilvēki, personas, kas to dara sistemātiski, kas to dara regulāri. Arī likumā ir noteikts tas, kad veidojas saimnieciskā darbība, kad ir jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis. Mēs skatāmies tikai tos, kas šādu darbību veic lielos apjomos, nevis individuālos sludinājumus,» sacīja Lībenzons.

Dienests arī atklāj, ka līdz šim prasīto informāciju snieguši citi sludinājumu portāli, tostarp ārvalstu. Vienīgie, kas to nesniedza, bija «ss.lv».

«Mēs situāciju apzinām arī citos sludinājumu portālos, tostarp ārvalstu portālos. Līdz šim visi pārējie ir snieguši prasīto informāciju. Iegūto informāciju mēs pārbaudām un salīdzinām,» viņš skaidroja un piebilda, ka iegūtā informācija tiek izmantota nevis pret portāliem, bet pret ļaudīm, kuri nemaksā nodokļus.

VID pieprasījumā no sludinājumu portāla kā nepieciešamā informācija norādīta:

telefona numuri, vārds, uzvārds, personas kods vai reģistrācijas numurs, e-pasta adreses, tālrunis, sludinājuma saite un sludinājuma saturs.

Publiskajā vidē vairāki ļaudis pauduši uzskatu, ka telefona numurus un e-pastus VID varot iegūt paši, neprasot datus sludinājumu portālam. Dienesta prasība ir apstrīdēta tiesā.

VID jau no gada sākuma ar SIA «Internet» cenšas panākt vienošanos par to, lai komersants sniegtu informāciju par tiem nodokļu maksātājiem, kas ievieto sludinājumus «ss.lv».

Pamatojoties uz likuma par nodokļiem un nodevām 15. panta 6. daļu (interneta sludinājumu ievietošanas pakalpojuma sniedzējam pēc Valsts ieņēmumu dienesta pieprasījuma saņemšanas ir pienākums sniegt tā rīcībā esošo informāciju par nodokļu maksātājiem, kuri, izmantojot interneta sludinājumu ievietošanas pakalpojumus, izvietojuši sludinājumus, un par to izvietotajiem sludinājumiem), dienests šādu informāciju ir tiesīgs pieprasīt.

VID interesē konkrēts sludinājumu bloks - ar «ss.lv» starpniecību tirgotie auto. VID kopš pagājušā gada ir atklājis trīs PVN izkrāpšanas shēmas, kas tiek īstenotas, izmantojot šo sludinājumu portālu.

Vienā no tām iesaistītas 700 automašīnas.

Fiziskas personas ieved Latvijā ārvalstīs pirktus auto, pārreģistrē uz citām personām, vēlāk noņem no uzskaites un tad atkal pārreģistrē uz personām, kas šos auto ievedušas. Vēlāk auto ar fiktīviem dokumentiem tiek reģistrēti CSDD.

Šajā konkrētajā shēmā aprēķinātie zaudējumi ir 500 000 eiro. Pārējās divās nodarītie zaudējumi ir attiecīgi 300 000 un 200 000 eiro.

Ja VID tiktu sniegta visa prasītā informācija par sludinājumiem, kas ievietota konkrētajā blokā, darbiniekiem ievērojami tiktu atvieglotas iespējas atklāt jaunas krāpšanās shēmas, jo ir pamatotas aizdomas, ka prakse izmantot «ss.lv», lai īstenotu noziedzīgas darbības, ir izplatīta.

Tikmēr vairāki nozares pārstāvji pauduši, ka VID, apturot Latvijas lielākā sludinājumu portāla «ss.lv» darbību, radījis valsts ekonomikas attīstībai bīstamu precedentu, kas varot negatīvi ietekmēt e-komercijas turpmāku attīstību, veicinot vadošo informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumu vēlmi pārcelt darbību uz ārzemēm. Tas esot arī bīstams signāls attiecībā uz datu drošības ievērošanu no valsts iestāžu puses un jau tā zemās sabiedrības uzticības valsts iestādēm iedragāšana.

SIA «Internet» pārstāvošais jurists Māris Ruķers skaidrojis, ka «ss.lv» iepriekš sadarbojies gan ar VID, gan policiju nepieciešamās informācijas sniegšanā, kamēr šie pieprasījumi bija samērīgi. Taču pēdējais VID pieprasījums bijis klaji nesamērīgs.

Sludinājumu portāla «ss.lv» skandālā cietīs arī uzņēmumi, kuri tajā nemaz nav tieši iesaistīti, bet tikai izmanto domēna «ss.lv» turētāja SIA «Internet» pakalpojumus, vēstījis raidījums «LNT Ziņas».

Šim uzņēmumam pieder tiesības uz vēl 23 citiem interneta lapu nosaukumiem, kurus tas izīrējis citiem uzņēmumiem, taču arī tiem saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmumu draud bloķēšana.

Vēstīts, ka VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla «ss.lv» darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar «ss.lv» īpašniekiem saistītā uzņēmuma SIA «Internet» saimniecisko darbību.

Tikmēr «ss.lv» mainīja domēna vārdu uz «ss.com».

9.augustā «ss.lv» lietotāja SIA «Internet» pārstāvji nolēma, ka strīdā ar VID meklēs konstruktīvu risinājumu ar mediācijas partnera palīdzību.

Auditorkompānija «PricewaterhouseCoopers» (PwC) kopā ar zvērinātu advokātu biroju «PricewaterhouseCoopers Legal» («PwC Legal») būs mediators strīdā starp sludinājumu portālu «ss.lv» un Valsts ieņēmumu dienestu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu