Gašpuitis: Latvijā bezdarba līmenis gada beigās varētu samazināties līdz 8,6%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Latvijā bezdarba līmenis šā gada beigās varētu samazināties līdz 8,6%, bet 2018.gada beigās tas varētu sasniegt 7,4%, prognozēja «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis, komentējot otrdien publiskotos jaunākos darbaspēka apsekojuma datus.

«Ekonomikas sasilšana ir turpinājusi kausēt bezdarbnieku rindas,» teica Gašpuitis, atzīmējot, ka arī nākamo divu triju gadu laikā bezdarba līmenis Latvijā ar mainīgiem panākumiem, bet turpinās stabilu lejupslīdi.

Vienlaikus viņš piebilda, ka situācija Latvijā joprojām ir nedaudz sliktāka kā Lietuvā un Igaunijā, kur bezdarba līmenis jau ir samazinājies līdz 7%. «Šādu bezdarba līmeni Latvija varētu sasniegt 2019.gadā,» atzīmēja Gašpuitis.

Viņš norādīja, ka tuvākajos divos trijos gados, ņemto vērā, ka izaugsme ekonomikā ir sabalansēta, pieprasījums pēc darbiniekiem būs vērojams no praktiski visām nozarēm, kas veidos papildu konkurenci un spiedienu uz atalgojumu. Tostarp īpaši izteikts pieprasījums būs no būvniecības.

«Lai arī bezdarbnieku rindu retināšanās notiks nedaudz straujāk kā pērn, vidējais bezdarba līmenis paliks salīdzinoši augsts. Arvien izteiktāka būs situācija ar brīvo vakanču skaita pieaugumu no vienas puses un salīdzinoši augsto bezdarbu, jo īpaši reģionos, no otras puses. Tāpat turpināsies iedzīvotāju aizbraukšana, jo īpaši gados jaunāku iedzīvotāju vidū, bet darba tirgus turpinās novecot, sašaurinot darba devēju iespējas. Tas veidos arvien lielāku spiedienu uz algām un inflāciju. Līdz ar to Latvijas ekonomika arvien pārliecinošāk tuvojas situācijai, kad darbinieku trūkums veidojas par šķērsli izaugsmei,» uzsvēra Gašpuitis.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā šogad otrajā ceturksnī bija 86 600 bezdarbnieku, kas ir 8,9% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo periodu Latvijā bezdarba līmenis ir samazinājies par 0,6 procentpunktiem, bet salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni - 2017.gada pirmo ceturksni - bezdarba līmenis ir sarucis par 0,5 procentpunktiem.

Vienlaikus bezdarbnieku skaits salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir samazinājies par 7,9 tūkstošiem, bet salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni bezdarbnieku skaits sarucis par 4,7 tūkstošiem.

Tāpat statistikas pārvaldes dati liecina, ka Latvijā šogad otrajā ceturksnī bija nodarbināti 891,7 tūkstoši jeb 62,6% iedzīvotāju, sasniedzot augstāko līmeni kopš 2008.gada otrā ceturkšņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu