Tirgotāji: Samazinot PVN pārtikai, mazināsies arī preču cenas plauktos (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Gadījumā, ja valdība atbalstīs Zemkopības ministrijas (ZM) ierosinājumu samazināt pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likmi pārtikai un atsevišķām produktu grupām, preču cenas samazināsies arī veikalos, sacīja veikalu ķēžu «Maxima», «Rimi» un «Narvesen» pārstāvošās Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

Viņš arī uzsvēra, ka LPTA biedri pauž atbalstu PVN likmes samazināšanai svaigiem augļiem un dārzeņiem. Vienlaikus Krūzītis prognozēja, ka PVN samazināšana augļiem un dārzeņiem samazinātu Latvijā nelikumīgi ievesto produktu apjomu.

«Latvijas pārtikas mazumtirgotāji viennozīmīgi atbalsta ieceri samazināt PVN nodokļa likmes svaigiem dārzeņiem un augļiem. Pašlaik Latvijā tiek ievests liels apjoms nezināmas izcelsmes svaigu dārzeņu un augļu, kas mazumtirdzniecībā tiek pārdoti, nemaksājot PVN. Kā apliecinājuši pašmāju augļu un dārzeņu ražotāji, samazinot PVN likmi svaigiem dārzeņiem un augļiem, saruks valstī nelikumīgi ievesto produktu apjoms un secīgi arī ēnu ekonomikas īpatsvars nozarē,» skaidroja Krūzītis.

Atbalstot diferencētas PVN likmes piemērošanu pārtikai un tās atsevišķām produktu grupām, LPTA biedri ZM iepriekš norādījuši, ka PVN likmes izmaiņu gadījumā svaigu augļu un dārzeņu cenas proporcionāli tiks samazinātas arī veikalu plauktos.

«Līdzīgi kā 2012.gadā, arī šobrīd «Rimi», «Maxima», «Narvesen» un vairāki citi tirgotāji savu apņemšanos ir gatavi paust, kopā ar valdības pārstāvjiem parakstot memorandu par cenu samazināšanu,» atzīmēja Krūzītis.

Kā ziņots, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) varētu atbalstīt ZM ierosinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem PVN likmi samazināt no 21% līdz 5%, ja tiktu ievēroti vairāki priekšnosacījumi. FM varētu atbalstīt PVN samazināšanu ar vairākiem priekšnosacījumiem - ja tiek atbalstīti vietējie ražotāji, samazinās cenas pircējiem un ja tas atbilst valdības budžeta prioritātēm.

Valdība šodien vērtēs ZM ierosinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem PVN likmi samazināt no 21% līdz 5%.

Valdības sēdei sagatavotajā ZM informatīvajā ziņojumā «Par pievienotās vērtības nodokļa likmes diferencēšanu pārtikai» teikts, ka tikai tad nozarē būšot iespējams panākt pozitīvāko un lielāko efektu, lai novērstu uzņēmēju darbošanos nelegālajā ekonomikā, kā arī veicinātu legālajā tirgū darbojošos augļu, ogu un dārzeņu ražotāju konkurētspēju.

FM un Ekonomikas ministrijas atzinumos par ZM sagatavoto informatīvo ziņojumu teikts, ka ZM priekšlikums nav atbalstāms.

LPTA ir dibināta 2010.gadā, un tajā apvienojušies pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumi «Narvesen», «Maxima» un «Rimi». LPTA iestājas par sakārtotu mazumtirdzniecības nozari, kurā par nozīmīgākajām izvirzītas pircēja intereses iegādāties labas kvalitātes, drošu pārtiku par atbilstošu cenu. Tādējādi LPTA darbības fokusā ir jautājumi, kas skar pārtikas mazumtirdzniecības attīstību. Tāpat asociācija līdzdarbojas un sniedz nepieciešamo ekspertīzi jautājumos, kas skar sakārtotu biznesa vidi Latvijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu