Eksperts bažījas, vai valdība spēs izturēt spiedienu uz izdevumu palielināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Spiediens uz izdevumu palielināšanu tuvākajos gados būs milzīgs un ir bažas, vai valdība to spēs izturēt, ceturtdien intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» atzina Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) biedrs Andžs Ūbelis.

Viņaprāt, valdības nesen apstiprinātās prognozes par ekonomikas izaugsmi šogad 3,7% apmērā ir reālistiskas un vērtējamas kā labas. Tuvākajos gados Latvijas ekonomikā gaidāma izaugsme, un «tā uzsils».

Tādējādi, pēc Ūbeļa teiktā, spiediens uz budžeta izdevumu palielināšanu tuvākajos gados būs milzīgs un pastāv bažas, vai valdība spēs tam pretoties. Ekonomiskās izaugsmes gados īpaši svarīgi ir uzkrāt rezerves un mazināt ārējo parādu, jo ekonomika ir cikliska - pēc izaugsmes gadiem vienmēr seko krīzes, norādīja FDP biedrs.

Viņš atzinīgi novērtēja valdības sākto nodokļu reformu, taču bažīgi izteicās par to, ka tā radīs iztrūkumu budžeta ieņēmumos. Zaudējumi var būt lielāki, nekā valdība ir plānojusi.

Jau vēstīts, ka FDP šodien preses brīfingā izklāstīs vērtējumu par 2018.-2020. gada makroekonomikas prognozēm, kā arī sākotnējo redzējumu par fiskālo rādītāju prognozēm.

Atbilstoši Fiskālās disciplīnas likumā noteiktajam FDP sniedz savu novērtējumu par ikgadējā budžeta un vidēja termiņa budžeta fiskālo rādītāju prognozēm. Kopš 2016.gada februāra Finanšu ministrijas (FM) izstrādātās makroekonomikas prognozes, ko izmanto par pamatu budžeta plānošanai, tiek nodotas FDP izvērtējumam un apstiprinājumam. Prognozes tiek apstiprinātas divas reizes gadā - izstrādājot Stabilitātes programmu, kā arī izstrādājot kārtējo vidēja termiņa budžeta ietvaru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu