Koalīcijas partneri pagaidām nesaskata «trekno gadu» pazīmes (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) vadītās valdības koalīcijas partneri Latvijas ekonomikā pašlaik nesaskata «trekno gadu» pazīmes, bet valsts budžeta veidošanas laikā sola izvērtēt iespējamos riskus.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš piekrīt, ka ir jābūt piesardzīgiem, lai neveidotos «treknajiem gadiem» līdzīga situācija. Viņš norādīja: ja Fiskālās disciplīnas padome (FDP) nāks klajā ar oficiālu slēdzienu, tad valdībai un Saeimai būs jāizvērtē visi šādā dokumentā minētie iespējamie riski. Ideja par budžeta pārpalikumu ir laba, tomēr jāņem vērā arī aktuālās vajadzības, piemēram, mediķu atalgojuma palielināšana, kā arī nacionālās apvienības atbalstītās «trešā bērna politikas» veicināšana, atzīmēja Bērziņš. «Šie izdevumi nav saistāmi ar «trekno gadu» politiku, bet skatu nākotnē,» uzsvēra Bērziņš.

Ekonomikas ministrs, «Vienotības» priekšsēdētājs Arvils Ašeradens aģentūrai LETA sacīja, ka tikai daļēji varētu piekrist FDP vērtējumam. Viņš norādīja, ka tirgus pārkaršanas pazīmes var novērot darba tirgū, kur pirmajā ceturksnī algas auga par 7%. Ņemot vērā zemu bezdarba līmeni, algas varētu augt vēl ātrāk, piebilda politiķis. Tomēr kopumā situācija, viņa skatījumā, ir atšķirīga no treknajiem gadiem. Pēc Ašeradena teiktā, apstākļos, kad valdības finanses ir relatīvi labā stāvoklī un ir mazs ārējais parāds, bet valdības budžeta deficīts tiek kontrolēts, ekonomikai ir jāļauj ieskrieties.

Politiķis gan uzsvēra, ka ilgtermiņā par šo jautājumu jādomā, taču vēl ne šogad. «Vienotības» vadītājs pauda prieku, ka ir izdevies panākt sabalansētu nodokļu reformas risinājumu, līdzīgi plānots rīkoties arī nākamā gada valsts budžeta pieņemšanas laikā.

Kā ziņots, FDP priekšsēdētājs Jānis Platais ceturtdien preses konferencē sacīja, ka Latvijas ekonomikā parādās «trekno gadu» pazīmes. Viņš norādīja, ka ZZS vadītās Finanšu ministrijas sagatavotās pozitīvās makroekonomiskās prognozes nākamajiem trim gadiem ir reālas, jo patlaban uzlabojas ārējā vide, kas rada labvēlīgus apstākļus Latvijas eksportējošajiem uzņēmumiem. Tajā pašā laikā Platais brīdināja, ka optimisma atgriešanās uzņēmējdarbībā ir saistīta arī ar ekonomikas uzkaršanu.

«Ja patlaban ekonomika ir sabalansēta, tad nākamajos gados sagaidāma ekonomikas uzkaršana. Jau tagad ekonomikā sāk parādīties tādas pazīmes, kādas bija vērojamas «treknajos gados»,» uzsvēra eksperts.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu