Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija: Dabas stihijas ietekme būs jūtama vairākus gadus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Dabas stihija Latgalē un daļā Vidzemes radījusi apstākļus, kas apgrūtinās lauksaimnieku spēju pildīt uzņemtās saistības un tās ietekme būs jūtama vairākus gadus, sacīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

«Situācija Latgalē un daļā Vidzemes ir kritiska - pēc lietavām lielai daļai lauksaimnieku nebūs iespējams novākt ražu, sagatavot kvalitatīvu lopbarību, kā rezultātā būs grūti izpildīt uzņemtās saistības gan pret Lauku atbalsta dienestu, gan pret kredītiestādēm un pircējiem. Esošā situācija būtiski ietekmēs saimniecības attīstību vairākus gadus uz priekšu,» uzsvēra Norkārklis.

Viņš sacīja, ka mazākais, ko Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests varētu darīt šajā kritiskajā situācijā, ir nesodīt lauksaimniekus par normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, piemēram, zālāju nopļaušanas termiņu, minimālajiem ieņēmumiem no hektāra un citiem.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija dibināta 1995.gadā un ir profesionāla organizācija, kurā apvienojušies bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un šīs kustības atbalstītāji.

Kā ziņots, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka vakar vakarā beigušās ārkārtējās lietavas Latgalē un nokrišņu daudzums Rēzeknes novērojumu stacijā 32 stundās sasniedzis 159 milimetrus jeb 229% no augusta normas.

Nepieredzēti stipri lijis gan Rēzeknes apkaimē, gan plašākā teritorijā Latgalē. Mazāk spēcīgas lietavas skāra arī Sēliju un Vidzemes austrumu daļu.

Nokrišņu daudzums Rēzeknes pusē sasniedzis gandrīz ceturto daļu no visa gada normas. Tik intensīvas lietavas šeit piedzīvotas pirmo reizi meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Ziņas par nozīmīgiem plūdu postījumiem saņemtas no daudziem novadiem Latgalē, kā arī no Alūksnes novada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu