Koalīcija lielākoties pozitīvi vērtē virzību uz veselības apdrošināšanas iemaksu ieviešanu (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Koalīcijas politiķi lielākoties pozitīvi raugās uz ieceri par veselības apdrošināšanas iemaksu ieviešanu nodokļa nemaksātājiem. Vēl gan gaidāmas atsevišķas diskusijas, tajā skaitā par konkrētām summām.

Zaļo un zemnieku savienība konceptuāli atbalsta virzību uz šādas sistēmas ieviešanu, taču atvērts jautājums ir par maksājamo summu apmēru, sacīja Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Viņš reizē norādīja, ka par šo piedāvājumu ZZS bija lielas debates un «dalīts viedoklis».

Tāpēc politiskā spēka diskusija beidzās «uz atvērtas nots», jo par maksājamajām summām nepietiek ar politiska lēmuma pieņemšanu, bet par to ir jāvienojas profesionāļiem. Tāpēc vienošanās par naudas apjomu, kas būs jāsedz nodokļa nemaksātājiem, Veselības ministrijai jāpanāk kopīgās sarunās ar citām iesaistītajām pusēm, uzzinot Labklājības ministrijas, arodbiedrību un citu iesaistīto sabiedrisko organizāciju viedokli. «Gala lēmums būtu jāpieņem šajā lokā,» skaidroja Brigmanis.

Ekonomikas ministrs, «Vienotības» priekšsēdētājs Arvils Ašeradens sacīja, ka šo piedāvājumu var vērtēt kā progresu, soli risinājuma virzienā. Tomēr piedāvātās summas ir pilnīgi jauns risinājums, kas nav vērtēts partiju valžu līmenī, un «Vienotība» to darīs pirmdien, 28.augustā, skaidroja Ašeradens.

Viņš pagaidām bija piesardzīgs, vērtējot šo risinājumu. «Šī ir tā reize, kad vēl ir laiks, un būtu jāpiemēro princips «septiņas reizes nomēri un vienreiz nogriez»,» teica politiķis.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK vērtējumā šāds virzienu ir atbalstāms, jo politiskais spēks vienmēr ir norādījis, ka nav taisnīgi, ja personas, kas ir darba spēju vecumā un kurām nepienākas atvieglots statuss, nemaksā sociālo nodokli un viņu saņemtos veselības pakalpojumus subsidē nodokļu maksātāji, aģentūrai LETA sacīja nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Politiķis norādīja, ka konkrētu summu noteikšana vēl ir diskusiju jautājums.

Jau ziņots, ka cilvēkiem, kas neveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, veselības apdrošināšanas iemaksas nākamgad varētu būt 1% mēnesī no minimālās darba algas.

Nacionālās trīspusējā sadarbības padomes (NTSP) sēdē iepriekš veselības ministre Anda Čakša skaidroja, ka 2019.gadā iemaksas apmēru plānots palielināt līdz 3% no minimālās mēneša darba algas, bet no 2020.gada iedzīvotājiem iemaksas būs jāveic 5% apmērā no minimālās mēneša darba algas. Nākamgad minimālā alga plānota 430 eiro, tātad iemaksās būtu jāiemaksā 4,30 eiro mēnesī, bet pēc diviem gadiem - 21,5 eiro mēnesī, ja vien vēl netiks celta minimālā alga.

Čakša teica, ka patlaban likumā ierakstīts, ka Valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros apdrošinātā persona saņem Valsts apmaksātās medicīniskās palīdzības minimumu, kā arī speciālistu konsultācijas, diagnostiskos izmeklējumus, plānveida operācijas dienas stacionārā vai slimnīcā, rehabilitāciju un citus veselības aprūpes pakalpojumus.

Savukārt personas, kas nebūs apdrošinātas saņems tikai valsts apmaksāto medicīniskās palīdzības minimumu, kas sastāv no neatliekamās medicīniskās palīdzības, dzemdību palīdzības, zobārstniecības palīdzības akūtos gadījumos, ģimenes ārsta sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī veselības aprūpes pakalpojumiem saslimšanās ar nozīmīgu ietekmi uz sabiedrības veselības rādītājiem vai apdraudējumu sabiedrības veselībai ārstniecībai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu