LTRK aicina «Lattelecom» un LMT kapitāla daļu īpašniekus nevilcināties lemt par uzņēmumu apvienošanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina telekomunikāciju uzņēmumu «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) un «Lattelecom» kapitāla daļu īpašniekus pēc iespējas ātrāk lemt par uzņēmumu apvienošanos, kas valstiski būtu izdevīgākais apvienošanās scenārijs, uzskata LTRK.

LTRK aģentūrai LETA norādīja, ka «Lattelecom» un LMT ir starp sekmīgākajiem uzņēmumiem Latvijā. «Kopš valsts neatkarības atgūšanas, tie veiksmīgi attīstījuši mūsdienīgu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju industriju, veicot apjomīgas investīcijas infrastruktūrā un īstenojot nozīmīgas inovācijas. Abi ir vērtīgāko, vislabāk pārvaldīto Latvijas uzņēmumu sarakstu augšgalā, ar izcilu reputāciju un būtisku nozīmi tautsaimniecībā,» norāda LTRK uzsverot, lai uzņēmumi arī nākotnē attīstītos veiksmīgi, būtu konkurētspējīgi, kalpotu valsts izaugsmei, tās iedzīvotājiem un uzņēmumiem un vairotu vērtību īpašniekiem, tiem jāmainās līdzi laikam un apvienošanās būtu risinājums.

LTRK norāda, ka saskaņā ar tendencēm pasaulē konkurētspējai ir svarīgi būtiski investīciju resursi un plašs mūsdienīgs pakalpojumu klāsts. Nākamās paaudzes jeb 5G interneta tīkla ātra un efektīva izbūve, ir kritiski svarīga valsts attīstībai un jau tuvākajos gados prasīs ievērojamas investīcijas. Abiem uzņēmumiem šobrīd ir lieliski attīstīta infrastruktūra, kuras konsolidēšana un investīciju resursu apvienošana, radīs lielisku iespēju šo uzdevumu paveikt labākajā veidā, uzskata uzņēmēju biedrība. Saskaņā ar Privatizācijas aģentūras piesaistītā neatkarīgā konsultanta «KPMG Baltic» aplēsēm, apvienošanās ļaus iegūt sinerģiju līdz pat 100 miljoniem eiro.

«Latvija nevar atļauties atpalikt no citām Eiropas un pasaules valstīm, tieši otrādi - kā līdz šim, tai jābūt starp līderiem. Ir jāizmanto iespēja to panākt. Jau gadiem ilgi valdība nespēj izšķirties par valstij piederošo kapitāla daļu nākotnes pārvaldību abos uzņēmumos. Piedāvājums no līdzīpašnieka «Telia Company» tika saņemts jau 2015.gadā, bet valsts līdz šim nespēj sniegt konkrētu atbildi,» atgādina LTRK. Tāpēc LTRK aicina īstenot valdības apņemšanos un jau tuvākajā laikā panākt vienošanos ar partneri «Telia Company» par «Lattelecom» un LMT apvienošanu, īstenojot to valsts interesēm visatbilstošākajā veidā.

Kā liecina SIA «Firmas.lv» informācija, Nīderlandē reģistrētajai kompānijai «Sonera Holding B.V.» uzņēmumā LMT pieder 24,5% kapitāla daļu, «Telia Company AB» - 24,5%, SIA «Lattelecom» pieder 23%, VAS «Latvijas Radio un televīzijas centrs» - 23%, bet Privatizācijas aģentūrai - 5%.

Savukārt uzņēmuma «Lattelecom» 51% kapitāla daļu pieder Privatizācijas aģentūrai, bet 49% - Dānijā reģistrētajai kompānijai «Tilts Communications».

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozarumazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu