Greiškalns: Pēc lēmuma neapvienot LMT un «Lattelecom» valstij vajag saprast tālāko rīcību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Pēc valdības šodien pieņemtā lēmuma neatbalstīt SIA «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) un SIA «Lattelecom» apvienošanu valstij aizvien vajag saprast ko tā, kā abu uzņēmumu akcionārs ar šiem uzņēmumiem vēlas sasniegt, aģentūrai LETA sacīja uzņēmējdarbības vides un ārvalstu investīciju eksperts Ģirts Greiškalns.

Greiškalns norādīja, ka apvienošanas vai neapvienošanas jautājuma atrisināšana ir labs pavērsiens, jo ļaus pievērst uzmanību svarīgākam jautājumam - ko valsts ar abiem uzņēmumiem vēlas sasniegt. «Esošajā situācijā šis ir pareizākais lēmums, bet tas nav beigu lēmums, jo valdībai kā akcionāram tagad jādefinē mērķi un vīzijas, kādu viņi grib redzēt šo uzņēmumu attīstību. Un te runa ir arī par to, kādu valsts grib redzēt telekomunikāciju nozari kopumā, jo abi uzņēmumi nav tikai nozares spēlētāji, bet flagmaņi, no kuriem atkarīga arī nozares kopējā attīstība,» uzsvēra Greiškalns.

Viņš arī piebilda, ka sarunās starp valsti un otru akcionāru - «Telia Company» («Telia») - kļuva redzams tas, ka abiem akcionāriem ir atšķirīgs skats par uzņēmumu turpmāko attīstību. «Jo ātrāk valdība definēs savus mērķus abiem uzņēmumiem, jo vienkāršāk būs runāt ar otru akcionāru. Ja šie mērķi nesakritīs, akcionāriem būs jāšķiras un jāmeklē citi partneri, ar kuriem uzskati par attīstības virzienu sakrīt,» sacīja eksperts.

Kā ziņots, valdība šodien nolēma neatbalstīt LMT un «Lattelecom» apvienošanu.

Jau vakar pēc koalīcijas partneru sēdes tika atzīts, ka valdība varētu neatbalstīt telekomunikāciju operatoru apvienošanu. Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) šo jautājumu skatīja valdes sēdē un pieņēma noraidošu lēmumu. VL-TB/LNNK valdes loceklis Roberts Zīle aģentūrai LETA pēc partijas valdes sēdes pauda, ka līdz šim neesot dzirdēts neviens arguments par labu šo uzņēmumu apvienošanai.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka šajā situācijā būtu loģiski uzņēmumu apvienošanu neveikt, jo ir pārāk daudz neatbildētu jautājumu un nav vienotas nostājas koalīcijā.

«Telia» grupas uzņēmumiem «Sonera Holding» un «Telia Company» pieder kopumā 49% LMT kapitāla daļu, bet Latvijas valstij «Latvijas Radio un televīzijas centra» un Privatizācijas aģentūras (PA) personā - kopumā 28% daļu. Vēl 23% LMT daļu pieder «Telia» un Latvijas valsts kopīgi kontrolētajam uzņēmumam «Lattelecom».

Latvijas valstij PA personā pieder 51% «Lattelecom» kapitāla daļu, bet «Telia» grupas kompānijai - 49%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu