ĀM: Pirmais Latvijas dalības OECD gads jāvērtē pozitīvi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Pirmais Latvijas dalības OECD gads jāvērtē pozitīvi, Latvijas darbības Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) kārtējā koordinēšanas sanāksmē sacīja darba grupas vadītājs, Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieks Andris Pelšs.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, darba grupa izveidota pēc Latvijas dalībvalsts statusa iegūšanas OECD, un tajā pārstāvētas valsts pārvaldes iestādes, kā arī sociālie partneri un uzņēmējus pārstāvošās organizācijas.

Darba grupas vadītājs apkopoja paveikto kopš Latvijas iestājas OECD. Apkopojums detalizēti atspoguļots Ministru kabineta 31.oktobrī apstiprinātajā informatīvajā ziņojumā par Latvijas dalības OECD pirmā gada izvērtējumu un priekšlikumiem sadarbības vai koordinācijas mehānisma uzlabošanai. Pelšs norādīja, ka Latvijas paveiktais ir visaptveroši atspoguļots arī Latvijas Ekonomiskajā pārskatā 2017.gadam (2017 Economic Survey of Latvia).

Viņš rezumēja, ka pirmais Latvijas dalības OECD gads jāvērtē pozitīvi, jo ne velti Latvija 2017.gada ziņojumā par OECD dalībvalstu reformu ieviešanas progresu ir atzīta par «spējīgāko reformatori». Pelšs aicināja darba grupas pārstāvjus arī turpmāk būt aktīviem OECD darbā un regulāri informēt sabiedrību par ieguvumiem no Latvijas dalības organizācijā.

Savukārt vēstniece pastāvīgajā pārstāvniecībā OECD un UNESCO Ivita Burmistre informēja par OECD darba programmu 2018.gadam. Plānoti vairāki augsta līmeņa pasākumi, kuros Latvijai būs iespēja dalīties ar pieredzi OECD. Latvijas eksperti jau sniedz ieguldījumu OECD darbā, gan līdzdarbojoties citu valstu novērtēšanā, piemēram, Argentīnas, Kostarikas, Ukrainas, gan arī pārstāvot Latviju OECD komiteju un darba grupu vadības birojos, norādīja ministrijā.

Darba grupas pārstāvji dalījās pieredzē par iestāšanās sarunu procesā saņemto rekomendāciju izpildi un plāniem 2018.gadam, kā arī sadarbību ar OECD komitejām kopš Latvijas iestāšanās OECD. Valsts pārvaldes iestādes informēja par organizācijas labākās prakses pārņemšanu, kā arī OECD ekspertīzes izmantošanu tādās Latvijai aktuālās jomās kā izglītība, labklājība, tieslietas, tautsaimniecības produktivitāte, veselība.

Jau ziņots, ka septembrī tika publicēts pirmais OECD pārskats par Latvijas ekonomiku, kopš tā pievienojās organizācijai, un Latvijā 2017.gadā starp OECD dalībvalstīm izcēlusies kā «top reformators», kas ir apsveicami, norādīja organizācijas ģenerālsekretārs Anhels Gurrija.

Tāpat Gurrija norādīja, ka Latvijas ekonomika veiksmīgi attīstās - budžets ir sabalansēts, valsts parāds pret iekšzemes kopproduktu (IKP) ir aptuveni 40% apmērā, kamēr OECD vidēji tas ir 100% ampērā. Arī privātā sektora parāds nav liels, finanšu tirgu pārliecība ir augsta, bezdarbs sarūk.

Vienlaikus viņš atzinīgi novērtēja Latvijas centienus palielināt nodokļu ieņēmumus, kā arī pieņemto nodokļu politikas reformu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu