Reizniece-Ozola prognozē sarežģītas diskusijas par ES ekonomikas un monetārās savienības padziļināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Par Eiropas Komisijas (EK) pagājušajā nedēļā publiskotajiem priekšlikumiem padziļināt Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro savienību vēl nepieciešamas diskusijas, atzina finanšu ministre Dana Reizneice-Ozola (ZZS).

Pagājušajā nedēļā EK prezentēja ceļvedi Eiropas ekonomikas un monetārās savienības padziļināšanai, tostarp konkrētus pasākumus, kas ir veicami nākamajos 18 mēnešos. Šīs paketes ietvaros tika prezentētas arī vairākas iniciatīvas ar mērķi līdz 2025.gadam pastiprināt Eiropas ekonomikas un monetārās savienības vienotību, efektivitāti un demokrātisko atbildību. Daži no EK priekšlikumiem paredz aizstāt Eiropas Stabilitātes mehānismu ar Eiropas Monetāro fondu, kā arī izveidot Eiropas ekonomikas un finanšu ministra amatu.

Reizniece-Ozola atzina, ka Latvija vēl nav paudusi stingru pozīciju attiecībā uz EK priekšlikumiem, bet tuvākajos mēnešos tāda tiks izstrādāta. Tajā pašā laikā ministre piebilda, ka Latvija vēlas būt ES kodolā un atbalsta jebkāda veida ES integrācijas pasākumus.

«Par daudziem EK priekšlikumiem vēl notiks diskusijas. Pēdējā ES ekonomikas un finanšu ministru sanāksmē izskanēja viedoklis, ka līdz nākamā gada jūnijam ir jāpanāk vienošanās par visiem jautājumiem. Bet patlaban viedokļi par šiem jautājumiem ir dažādi un pat pretrunīgi, tāpēc diskusijas prognozēju sarežģītas,» teica Reizniece-Ozola.

Vērtējot atsevišķus EK priekšlikumus, ministre norādīja, ka Latvija atbalsta Eiropas Valūtas fonda izveidi, tomēr vēl ir jādiskutē par to, kā pakļautībā tas būs - EK vai dalībvalstu. Pēc ministres teiktā, Latvijai pieņemamāks ir pēdējais variants.

Reizniece-Ozola arī piesardzīgi vērtē Eiropas ekonomikas un finanšu ministra amata izveidi. «Tas nav primārais jautājums. Ir daudz citu būtisku uzdevumu, par ko jāvienojas. Ir labi tā, kā ir patlaban, kad Eirogrupas prezidents ir ES dalībvalsts esošs finanšu ministrs. Tādējādi diskusijas EK un Eirogrupas starpā norit daudz kvalitatīvāk. Vienotā finanšu ministra gadījumā tas būtu cilvēks, kas pildītu gan EK komisāra amatu, gan finanšu ministra funkciju, un tas savukārt liek uzdot jautājumu, vai netiek nojaukts varas līdzsvars,» sacīja finanšu ministre.

Tajā pašā laikā Reizniece-Ozola atzinīgi vērtēja EK priekšlikumu par lielāka finansējuma novirzīšanu strukturālo reformu īstenošanai. Latvija jau tagad izmanto šo instrumentu finanšu sektora sakārtošanai.

«Tas ir efektīvs instruments. Turklāt EK ir atradusi līdzsvarotu risinājumu tam, kā sasaistīt ES fondus ar strukturālajām reformām, ļaujot dalībvalstij daļu no fondiem novirzīt reformu īstenošanai, bet par obligātu to padarot tikai gadījumā, ja valsts makroekonomika nav sabalansēta,» pauda finanšu ministre.

Jau ziņots, ka EK piedāvā ieviest ES ekonomikas un finanšu ministra amatu, savukārt Eiropas Stabilitātes mehānismu (ESM) aizstāt ar Eiropas Monetāro fondu (EMF), paredz pagājušajā nedēļā Briselē žurnālistiem prezentētais EK piedāvājums Eiropas ekonomikas un monetārās savienības (EMS) padziļināšanai.

EK sagatavotajā EMS ceļakartē ir vairākas iniciatīvas. Viena no tām paredz ieviest EMF, kas tiks veidots uz ESM bāzes. Paredzams, ka jaunā fonda finansiālā un institucionālā struktūra tiks saglabāta, tostarp nacionālo parlamentu loma būtisku jautājumu risināšanā. Jaunais fonds turpinās atbalstīt grūtībās nonākušas ES dalībvalstis.

Vēl viens priekšlikums paredz izveidot Eiropas ekonomikas un finanšu ministra amatu. Plānots, ka minētais ministrs būs EK viceprezidents, Eirogrupas vadītājs, kā arī viņš pārraudzīs EMF darbu.

Iecerēts, ka Eiropas ekonomikas un finanšu ministrs pārstāvēs ES intereses gan starptautiski, gan iekšējā tirgū. EK ir pārliecināta, ka šāds jauns amats stiprinās caurredzamību un demokrātiju ES un eirozonas ekonomikas politikas izstrādē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu