Rīgas domes opozīcija nākamā gada budžetu neatbalstīs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (NA) Rīgas pašvaldības 2018.gada budžetu neatbalstīs, jo tas esot brāķis.

Rīgas domes frakcijas vadītājs Nauris Puntulis norādīja, ka budžets ir brāķis gan no politiskā, gan finansiālā viedokļa un ka tas «ir stagnējošs, neatrisina nevienu no Rīgas pilsētai sasāpējušām problēmām un vienīgais budžeta priekšmets ir «naudas iepumpēšana SIA «Rīgas satiksmē»».

Budžeta izskatīšanas procesā NA frakcija iesniegusi priekšlikumus dažādās jomās. Piemēram, transporta infrastruktūras uzlabošanai, izglītībai, atbalstam kultūrai, vides jautājumiem, atbalstam cilvēkiem ar invaliditāti u.c. Partija piedāvā pārdalīt finansējumu jaunu bērnudārzu izbūvei, stāvparku izbūvei, kā arī būtiski palielināt finansējumu, lai sekmētu Rīgas attīstības iespējas.

«Mani personīgi aizskar, ka Nils

Ušakovs 2019.gada budžetā ir ar mieru paredzēt divus miljonus eiro, lai atvieglotu situāciju mazākumtautību skolēniem sakarā ar pāreju uz izglītību latviešu valodā, bet tai pašā laikā tās summas, ko viņš 2018.gada budžetā ir atvēlējis pedagogu sagatavošanai pārejai uz apmācību latviešu valodā, ir niecīgas.

Tas pats notiek ar bezmaksas latviešu valodas kursiem - uzskatu, ka pašvaldībai tos vajadzētu nodrošināt lielākā apmērā,» norādīja Puntulis.

Frakcijas «Latvijas Reģionu apvienība/Latvijas attīstībai» (LRA/LA) vadītājs Juris Pūce uzskata, ka Rīgas domes sagatavotais budžets 2018.gadam tā esošajā redakcijā ir pretlikumīgs. Pūce skaidroja, ka galvenais iemesls ir fakts, ka Rīgas dome bez deputātu iesniegtiem aprēķiniem un pamatojuma vēlas piešķirt 108,39 miljonus eiro uzņēmumam «Rīgas satiksme».

«Desmito daļu no pilsētas budžeta esošā Rīgas domes vadība ar aizvērtām acīm vēlas iedot «Rīgas satiksmei». Neesam saņēmuši ne aprēķinus, ne pamatojumu, kāpēc šāda summa ir nepieciešama.

Ja aprēķini nepastāv, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem šāda rīcība ir pretrunā ar likumu,» norādīja Pūce.

Līdz ar to frakcija rosinājusi no sēdes darba kārtības lēmumprojekta par 2018.gada budžetu izslēgt un paredzēto 108,39 miljonu eiro dotāciju novirzīt Rīgas domes rezerves fondā līdz brīdim, kad «Rīgas satiksme» iesniedz nepieciešamos dokumentus.

Tāpat LRA/LA neatbalsta pieprasījumu piešķirt teju divus miljonus eiro portāla «Rīga.lv» darbības nodrošināšanai, kas pamatots vien ar mājaslapas apmeklētāju skaita pieaugumu. Kopumā LRA/LA frakcijas deputāti iesnieguši priekšlikumus Rīgas pilsētas 2018.gada budžetam vairākās Rīgas pilsētas attīstībai svarīgās jomās, kā ielu infrastruktūras uzlabošana, izglītība, sociālā aizsardzība un sports.

Ielu infrastruktūras uzlabošanai LRA/LA iesniegtie priekšlikumi paredz finansējuma atvēlēšanu piecu miljonu eiro apmērā, kas tiktu novirzīti ielu pārklāšanai ar cieto segumu, kā arī 15 miljonus eiro ielu atjaunošanai ārpus Rīgas vēsturiskā centra. Vienlaikus LRA/LA aicina piešķirt 50 000 eiro, lai veiktu izpēti 11.novembra krastmalas pārveidei par promenādi un auto transporta plūsmas novirzīšanai pazemē.

Tāpat frakcija nākamā gada budžetā vēlas atvēlēt 10,5 miljonus eiro, lai no 1.janvāra ieviestu jaunu sociālo pabalstu vecuma pensionāriem 100 eiro apmērā medikamentu iegādei un medicīnas pakalpojumu izdevumu segšanai, kā arī izstrādājusi citus priekšlikumus.

Šodien Rīgas domē tiek lemts par Rīgas pašvaldības 2018.gada budžetu. Kā norādīja domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S), sēdi plānots turpināt līdz plkst.19 un nepieciešamības gadījumā atsākt rītdien - plkst.11.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu