EM: «Rīgas Siltuma» lēmums iegādāties «Rīgas BioEnerģijas» kapitāldaļas nav pamatots

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

AS «Rīgas siltums» valdes lēmums, izmantot pirmpirkuma tiesības 50% SIA «Rīgas BioEnerģija» kapitāla daļu iegādei no AS «Bioenerģijas risinājumi», nav pamatots, sacīja «Rīgas Siltuma» padomes priekšsēdētāja vietnieks, Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvis Kaspars Lore.

Lore esot bijis vienīgais no četriem «Rīgas siltuma» padomes locekļiem, kas bijis pret šo darījumi. «Rīgas siltuma» padomes priekšsēdētājs, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdis Vjačeslavs Stepaņenko (GKR), un padomes locekļi - Rīgas domes deputāts Jānis Ločmelis (S) un Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (S) - atbalstījuši darījumu.

EM pārstāvis norādīja, ka viņš šodien «Rīgas siltuma» padomes sēdē nesaņēma atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem, tostarp - vai kapitāldaļas tiks iegādātas par to reālo vērtību. Pēc Lores teiktā, «Rīgas siltuma» padome atbalstījusi uzņēmuma valdes priekšlikumu iegādāties «Rīgas BioEnerģijas» akcijas par 25% lielāku summu, nekā tika piedāvāts šovasar. Viņš gan neatklāja plānotā darījuma summu.

«Vērtējumā ir vērtēti uzņēmuma aktīvi un saistības, bet ne bizness. Piemēram, Rīgas pilsētas labajā krastā siltumapgādes bizness nav viendabīgas, tajā valda konkurence, ko nodrošina tādi uzņēmumi kā «Verde» un «Juglas jauda«. Katrā ziņā bizness nav tik skaidrs, kā to uz nākamajiem desmit gadiem aprēķinājusi «Rīgas siltuma» valde. Vērtētāja dokumentos neredzēju pamatotu, objektīvu kapitāldaļu vērtējumu, lai pieņemtu lēmumu par to iegādi,» uzsvēra Lore.

Jau ziņots, ka AS «Rīgas siltums» valde pieņēmusi lēmumu izmantot pirmpirkuma tiesības 50% SIA «Rīgas BioEnerģija» kapitāla daļu iegādei, aģentūru LETA informēja «Rīgas siltums».

Pirkuma summa netiek atklāta. «Rīgas BioEnerģija» 50% daļu vērtība atbilstoši «Firmas.lv» datiem ir 3,899 miljoni eiro

Šoruden LTV raidījums «De facto» ziņoja, ka šovasar notikušas izmaiņas uzņēmumā «Rīgas BioEnerģija», un tā padomē iekļauti cilvēki, kuri saistīti ar būvniecības un ātro kredītu nozarē zināmo uzņēmēju Māri Martinsonu.

Padomes priekšsēdētāja amatā palika Guntars Kokorevičs, padomē vietu saglabāja arī Harijs Krongorns, kurš zināms kā ekspremjera Andra Šķēles finansists, bet padomē iecēla arī divus jaunus locekļus - Andreju Visocki un Velgu Stūri, kuri abi ieņem amatus vairākos uzņēmumos, kas pieder vai agrāk piederējuši Martinsonam. Pēdējos gados par daudzu Martinsona uzņēmumu īpašniekiem kļuvuši viņa bērni.

Kokorevičs gan apgalvojis, ka Martinsons nav «Bioenerģijas risinājumu» īpašnieks. «Mēs ar Martinsonu bijām plānojuši vairākus kopīgus enerģētikas projektus, bet līdz šim nekas kopīgi nav realizēts un akcionāru struktūra ir palikusi sākotnējā,» uzsvēris Kokorevičs.

Kā liecina SIA «Firmas.lv» informācija, «Rīgas BioEnerģija» patkapitāls ir 7,798 miljoni eiro, kas līdz šim vienādās daļās piederēja «Rīgas siltumam» un «Bioenerģijas risinājumiem». «Bioenerģijas risinājumu» daļa, ko iegādājies «Rīgas siltums», ir 3,899 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu