«Latvijas balzams»: Sāpīgākais izaicinājums šogad bijis darbaspēka trūkums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas ražojošajiem uzņēmumiem sāpīgāk izjustais izaicinājums šogad bija darbaspēka trūkums, atzina alkoholisko dzērienu ražotāja «Latvijas balzams» valdes priekšsēdētājs Intars Geidāns.

Viņš sacīja, ka tā vietā, lai atskatītos tikai uz alkoholisko dzērienu ražotāju veiksmēm un neveiksmēm, drīzāk jāraugās uz to, kā šogad ir klājies ražotājiem kopumā, jo izaicinājumi visiem ir bijuši līdzīgi. «Vissāpīgāk izjustais izaicinājums šogad ir bijis saistībā ar darbaspēku,» sacīja Geidāns, atgādinot, ka saskaņā ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) nesen ziņoto katrā no pārtikas nozares uzņēmumiem vidēji trūkst 10% darbinieku jeb aptuveni 3500 darbinieku visā nozarē.

Pēc Geidāna teiktā, «Latvijas balzamā» trūkst aptuveni 8% jeb apmēram 40 darbinieku. «Meklējam darbiniekus no krāvēja līdz līniju operatora amatam un, apzinoties, ka nākamajos gados šis jautājums tikai saasināsies, pievēršam tam pastiprinātu uzmanību,» sacīja «Latvijas balzams» valdes priekšsēdētājs.

Pēc viņa sacītā, darba algu celšana nebūs pilnvērtīgs risinājums darba spēkam problēmām, jo darbinieku pārpirkšana no viena uzņēmuma uz otru un vēl nākamo uzņēmumu nerisina problēmu saknē, bet Latvijas ražotājiem nepieciešams risinājums ilgtermiņā.

Jau ziņots, ka LPUF padomes priekšsēdētāja Ināra Šure Pārtikas nozares padomes sēdē 7.decembrī norādīja, ka ikvienā no pārtikas nozares uzņēmumiem vidēji trūkst 10% darbinieku jeb aptuveni 3500 darbinieku visā nozarē. Viņa arī piebilda, ka vietējie uzņēmēji savstarpēji konkurē par darbiniekiem. Rezultātā atalgojums pārsniedz darbinieka produktivitāti un mazākie uzņēmumi novados paliek bez darbiniekiem. Darbaspēka trūkumu izjūt gan lielie, gan arī mazie uzņēmumi.

Pēc Šures teiktā, risinājums Latvijā būtu paplašināt profesiju sarakstu, lai atvieglotu dažāda līmeņa darbinieku ievešanu, tāpēc jāveic izmaiņas attiecīgajā Ministru kabineta (MK) noteikumu projektā. Tāpat būtu jāmaina Uzturēšanās atļauju noteikumi, nosakot, ka viesstrādniekiem no trešajām valstīm jāmaksā vismaz minimālā vai nozares vidējā alga līdzīgi kā tas ir Igaunijā. Nepieciešams vienkāršot ievestā darbaspēka prasības un pieredzi, jo uzņēmumos apmāca jebkuru jaunu darbinieku.

«Latvijas balzams» kopš 2014.gada oktobra iekļauts holdinga kompānijā «Amber Beverage Group», kas tika izveidota, starptautiskajai alkoholisko dzērienu kompānijai «SPI Group» apvienojot Baltijas uzņēmumus - «Latvijas balzamu», dzērienu izplatītājus «SPI Distribution Latvia», «SPI Distribution Estonia» un «Bennet Distributors» Lietuvā, specializēto dzērienu veikalu ķēdi «Latvijas balzams veikali» Latvijā un «Darija» Lietuvā. «Amber Beverage Group» dibinātāja un 100% daļu īpašniece ir Nīderlandē reģistrētā kompānija «S.P.I. Regional Business Unit B.V.». «Latvijas balzama» akcijas kotē biržas «Nasdaq Riga» otrajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu