«SEB bankas» vadītāja: Arī nākamajā gadā kreditēšana turpinās uzrādīt samērīgu pieaugumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Arī nākamajā gadā Latvijā kreditēšana turpinās uzrādīt samērīgu pieaugumu, sacīja «SEB bankas» valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere.

Viņa norādīja, ka, uzlabojoties situācijai ekonomikā, Latvijā pamazām turpina pieaugt arī kreditēšanas apmēri. Tostarp «SEB banka» 2017.gada 11 mēnešos privātpersonām un uzņēmumiem jaunos aizdevumos ir izsniegusi 808,4 miljonus eiro, kas ir par 18% vairāk nekā pērn attiecīgajā laikā. Tostarp 79% jeb 639,1 miljons eiro izsniegts uzņēmumiem, bet 21% jeb 169,2 miljoni eiro - privātpersonām.

«Ja runājam par uzņēmumu kreditēšanu, tās aktivizēšanos lielā mērā ir veicinājusi Eiropas Savienības (ES) fondu ieplūšana Latvijas ekonomikā. Tāpat šogad izkustējušies liela mēroga investīciju projekti, piemēram, tirdzniecības centra «Akropole» un IKEA veikala būvniecība. No uzņēmumiem piešķirtajiem kredītiem 64% saņēmušas lielās kompānijas, kuru gada apgrozījums pārsniedz 20 miljonus eiro, bet 36% piešķirti mazajiem un vidēja lieluma uzņēmumiem. Redzam, ka uzņēmumi saprot, ka ir nepieciešamas investīcijas, lai saglabātu savu konkurētspēju gan vietējā, gan starptautiskajā tirgū,» sacīja Tetere.

Savukārt privātpersonu kreditēšanā būtiskāko stimulu, pēc viņas teiktā, ir devis salīdzinoši straujais atalgojuma pieaugums un kopējā ekonomiskā noskaņojuma uzlabošanās. Šogad ir pieaudzis gan līzinga darījumu skaits, gan arī izsniegto mājokļu kredītu daudzums.

«Kopumā kreditēšanas apmēri pašlaik ir vērtējami kā veselīgi un ekonomiskajai situācijai atbilstoši,» pauda «SEB bankas» vadītāja.

Viņa prognozēja, ka arī nākamajā gadā kreditēšana turpinās uzrādīt samērīgu pieaugumu.

«Eksperti prognozē, ka iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma temps nākamgad sasniegs 3,7%. Mūsu mērķis ir strādāt, lai kredītportfeļa pieaugums nākamgad sasniegtu 6-7%, pārspējot IKP tempus. To sasniegsim, turpinot īstenot mūsu biznesa stratēģiju: nostiprināt savas līderpozīcijas uzņēmumu segmentā, atbalstot gan lielās kompānijas, kas uzņemas līdera lomu savā nozarē, gan ambiciozus uzņēmumus mazo un vidējo uzņēmumu segmentā. Savukārt privātpersonu segmentā plānojam paplašināt savu tirgus daļu, izvēršot sadarbību ar mērķtiecīgiem klientiem, pilnveidojot attālināti pieejamo pakalpojumu klāstu un uzlabojot servisa kvalitāti,» klāstīja Tetere.

Pēc aktīvu apmēra «SEB banka» septembra beigās bija otra lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu