«Luminor»: Gaidāms labs gads investoriem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pagājušajā gadā akciju tirgos ieguldījumi nodrošināja daudz augstāku atdevi nekā vidēji tas novērots pēdējās trīs desmitgadēs, tāpat arī šis gads solās būt labs investoriem, jo globālā ekonomika aug un uzņēmumu peļņa ir ar augšupejošu tendenci, informēja bankas «Luminor» ekonomikas eksperts Gints Belēvičs.

«Jāatceras gan, ka ekonomika attīstās cikliski un pēc vairāku gadu kāpuma var sekot kritums. Šobrīd gan fundamentālie faktori neliecina, ka kritumu varētu sagaidīt tuvākā gada laikā, taču daudz var ietekmēt ģeopolitiskā situācija pasaulē. Savukārt pieaugošās izejvielu cenas varētu bremzēt ekonomisko attīstību, it sevišķi Eiropā, kas aizvadītajā gadā attīstījās straujāk nekā tika gaidīts,» skaidroja Belēvičs.

Viņš norādīja, ka 2017.gadā daudz runāts par kriptovalūtu attīstību un to cenu kāpums veicināja sabiedrības interesi par šo ieguldīšanas veidu. «Jāatceras gan, ka ieguldījumi kriptovalūtās nav nekādā veidā regulēti, tāpēc pastāv zināmi drošības riski. Tāpat arī cenu veidošanas mehānismi ir tik neskaidri, ka cenu svārstības pat vienas dienas laikā var būt milzīgas. Nevar gan izslēgt, ka nākotnē kāda no šīm kriptovalūtām varētu nostabilizēties kā uzticamāks norēķinu un uzkrāšanas veids. Arī blokķēdes tehnoloģija, kas ir pamatā, piemēram, «Bitcoin», varētu tikt arvien vairāk izmantota arī ārpus kriptovalūtu pasaules,» sacīja Belēvičs.

Kā būtiskākās finanšu tirgus tendences decembrī un aizvadītajā gadā Belēvičs minēja to, ka pasaules kapitāla vērtspapīri 2017.gadā nodrošināja trīs reizes lielāku atdevi nekā vidēji pēdējos 30 gados.

Savukārt eiro vērtības pieaugums attiecībā pret dolāru par 13,8% bija nozīmīgs pretvējš uz eiro balstītajiem investoriem, būtiski samazinot peļņu. Lielākā daļa obligāciju eiro valūtā sniedza zemu vai negatīvu peļņu nelabvēlīgu maiņas kursa izmaiņu dēļ.

«Paredzams, ka akciju vērtība 2018.gadā pieaugs, bet var pieaugt arī to svārstīgums. Pasaules kapitāla vērtspapīri piedzīvo kritumu vidēji par 7,1% katru gadu, bet 73% gadījumos gada atdeve ir pozitīva. Obligācijas galvenokārt nodrošinās diversifikācijas priekšrocības, jo 2018.gadā to vērtība, visticamāk, būs zema,» norādīja Belēvičs.

Kā potenciālos riskus investoriem 2018.gadā Belēvičs minēja inflāciju, investoru noskaņojumu, kā arī katastrofas vai konfliktus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu