Ašeradens: Šogad Latvijas IKP var augt par 4,2%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Stabila ekonomikas izaugsme saglabāsies arī 2018.gadā un gada griezumā iekšzemes kopprodukts (IKP) varētu palielināties par 4,2%, prognozēja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Viņa vērtējumā IKP provizoriskā pieauguma dati par 2017.gadu ir apsveicami, bet jo īpaši viņu iepriecinot spēcīgā izaugsme apstrādes rūpniecībā, kā arī stabili augošais eksports un investīcijas.

«Vienlaikus ekonomikas ilgtspējīgai izaugsmei svarīgi ir palīdzēt uzņēmējiem modernizēt un paplašināt ražošanu. Šajā sakarā kā būtiskākie paveiktie pasākumi minami ieviestā 0% uzņēmuma ienākuma nodokļa likme reinvestētajai peļņai, elektroenerģijas un dabasgāzes cenu konkurētspējas uzlabošana un izmaksu optimizēšana, kā arī ieviestā uzņēmēju ilgi gaidītā iniciatīva «Konsultē vispirms»,» sacīja ekonomikas ministrs.

Ašeradens stāstīja, ka inovācijas jomā 2017.gadā lielākā uzmanība tika veltīta jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstībai, tai skaitā jaunuzņēmumu ekosistēmas starptautiskam mārketingam Somijā, Izraēlā un Silīcija ielejā, ASV. Cilvēkkapitāla attīstībai īstenotas Eiropas Savienības (ES) fondu programmas nodarbināto izglītošanai un uzsākta jauna atbalsta programma augsti kvalificēta ārvalstu darbaspēka piesaistei jaunuzņēmumos.

«Tāpat gandarī pērn sasniegtais investīciju apjomu pieaugums - Latvijā piesaistītas vairāk nekā 35% no Baltijas kopējām investīcijām. Šajā jomā pērn Ekonomikas ministrija ir ieviesusi jaunu pieeju ārvalstu investīciju piesaistei un izstrādājusi rīcības plānu globālo biznesa centru piesaistei. Savukārt eksporta kāpināšanai ieviests jauns atbalsta instruments - eksporta kredītu garantijas,» informēja ekonomikas ministrs.

Ņemot vērā labvēlīgo konjunktūru - ekonomisko izaugsmi ES valstīs, kas ir lielākais Latvijas preču noieta tirgus, kā arī pieejamās ES fondu investīcijas, Ašeradens prognozēja, ka stabila ekonomikas izaugsme saglabāsies arī 2018. gadā - gada griezumā IKP varētu palielināties par 4,2%.

«Pašlaik galvenie ekonomikas izaicinājumi izriet no norisēm darba tirgū - brīvo darba roku skaits samazinās, kas rada spiedienu uz algām un ietekmē ražotāju konkurētspēju ārējos tirgos. Vienīgais ceļš, kā nodrošināt ilgtspējīgu izaugsmi situācijā, kad darbaspēks sarūk, ir palielināt ekonomikas produktivitāti jeb, citiem vārdot sakot, veicināt resursu izmantošanas efektivitāti. Eksporta un investīciju stimulēšana, produktivitātes pieaugums un cilvēkkapitāla attīstība ir būtiskākie faktori, pie kā jāturpina darbs 2018.gadā,» uzsvēra ekonomikas ministrs.

Jau ziņots, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušā gada ceturtajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem ātrā novērtējuma datiem, ir pieaudzis par 4,2%, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem, Latvijas ekonomika minētajā laika periodā ir augusi par 4,8%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu