Linužs: «RB Rail» padomei jāvērtē projekta attīstība, nevis uzticība uzņēmuma vadītājai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Baltijas valstu kopuzņēmuma «RB Rail» tuvāko padomes sēžu dienas kārtībā nav jābūt jautājumam par uzticību «RB Rail» valdes priekšsēdētājai Baibai Rubesai, bet padomei būtu jāvērtē līdz šim sasniegtā projekta attīstība, sacīja SIA «Eiropas dzelzceļa līnijas» valdes loceklis Andris Linužs.

«Galvenais nav «RB Rail» valdes priekšsēdētājas maiņa, bet gan efektīva projekta pārvaldība un koordinācija. Tik nozīmīgā projektā kā «Rail Baltica» nedrīkst pieņemt sasteigtus lēmumus,» teica Linužs.

Viņš norādīja, ka koordinatora loma ir noteikta noslēgtajos starpvalstu un finansēšanas līgumos - «RB Rail» jānodrošina triju Baltijas valstu dialogs, sadarbība un kopīga virzība. «Būtiski, lai «Rail Baltica» projektam būtu vienoti tehniskie parametri un vienotas projektēšanas vadlīnijas un vērtības, kā arī redzējums par infrastruktūras pārvaldību nākotnē. Tas jānodrošina kopuzņēmumam. Tie ir sagatavošanas fāzes mājasdarbi, kuriem vēl nav pielikts punkts, tāpēc, ņemot vērā noteikto projekta ieviešanas laika grafiku, radies dalībvalstu satraukums,» skaidroja Linužs.

Jau ziņots, ka Rubesa piektdien preses konferencē paziņoja, ka uzņēmuma vadībā saskārusies ar atsevišķu kompānijas padomes locekļu un patieso labuma guvēju pretdarbību «Rail Baltica» projekta pamatnostādnēm. «Atsevišķi «RB Rail» padomes locekļi pieņem lēmumus, sēžot uz diviem krēsliem. Viņi vienlaikus ir gan «Rail Baltica» projekta akcionāri, gan ieviesēji un potenciālie piegādātāji. Nepārtraukti nācās saskarties ar iejaukšanos no augšas gan iepirkumu procesos, gan «RB Rail» valdes locekļu atlases procesā,» teica Rubesa.

Tāpat vēstīts, ka ceturtdien, 1.februārī, notikušajā «RB Rail» akcionāru sapulcē Igaunijas un Lietuvas akcionāri nobalsoja par Rubesas atstādināšanu, bet Linužs balsojumā atturējās.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka lēmums attiecībā uz valdes priekšsēdētājas amatu vēl jāpieņem uzņēmuma padomei. Taujāts par pārējo Baltijas valstu akcionāru lēmumu, ministrs norādīja, ka Igaunijas un Lietuvas puse savus lēmumus skaidro ar neapmierinātību ar Rubesas darbu un citādāku redzējumu par uzņēmuma darbību.

Taujāts, vai Rubesas atstādināšanas gadījumā tiks meklēts jauns vadītājs, Augulis skaidroja, ka vadītāja atstādināšana ir precedents un šādā situācijā uzņēmumam būtu jālemj, vai to turpināt vadīt esošajiem trīs valdes locekļiem vai meklēt jaunu vadītāju.

Vaicāts, vai Latvijas pārstāvja izvēle balsojumā atturēties, nevis balsot «pret», varētu liecināt par pietiekoša atbalsta nesniegšanu Rubesai no mūsu pašu valsts puses, Augulis to stingri noliedza.

EDzL pārstāvji skaidroja, ka padome Rubesu nevar vienkārši atcelt no amata ar balsu vairākumu - ņemot vērā, ka «RB Rail» ir trīs valstu kopuzņēmums, valstīm ir jāvienojas par kādu kompromisu.

Rubesa par «RB Rail» valdes priekšsēdētāju tika iecelta 2015.gada oktobrī. Viņas pilnvaru termiņš beidzas 2018.gada oktobrī.

«RB Rail» akcionāri ir uzņēmumi «Lietuvos geležinkeliai», EDzL un «Rail Baltic Estonia».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu