FM: 2017.gads bija veiksmīgs visām rūpniecības nozarēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

2017.gads ir bijis ļoti veiksmīgs gan visai rūpniecības nozarei, gan apstrādes rūpniecībai, enerģētikai un ieguves rūpniecībai atsevišķi, norādīja Finanšu ministrijā (FM).

Rūpniecības produkcijas apjoms 2017.gadā palielinājās par 8,5%, uzrādot straujāko kāpumu kopš 2011.gada. Apstrādes rūpniecības apjoms pērn audzis par 8,2%, tikpat straujš pieaugums fiksēts elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē, bet ieguves rūpniecības apjoms ir palielinājies par 18,5%.

FM skaidroja, ka apstrādes rūpniecības straujo izaugsmi ir veicinājusi labvēlīgā attīstība ārējos tirgos, kur eirozonas ekonomika pērn auga straujākajā tempā kopš 2007.gada. Ekonomiskā situācija uzlabojas arī Krievijā, un arī kopējie pasaules ekonomikas izaugsmes tempi ir būtiski paātrinājušies, nodrošinot pamatu Latvijas apstrādes rūpniecības visaptverošai izaugsmei.

Visstraujāk pagājušajā gadā apjomi ir palielinājušies ķīmisko vielu, elektrisko iekārtu, mehānismu un darba mašīnu, automobiļu un puspiekabju ražošanā, kur izaugsmes tempi ir pārsnieguši 20%. Lielākās apstrādes rūpniecības nozares - koka un koka izstrādājumu ražošana, kā arī pārtikas produktu ražošana, - augušas mērenāk, attiecīgi par 2,1% un 4,3%, bet pieaugums pagājušajā gadā ir sasniegts praktiski visās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs, par kurām ir pieejami dati, atskaitot vienīgi metālu ražošanu.

FM vērtējumā arī šogad saglabājas ļoti labi priekšnoteikumi apstrādes rūpniecības izaugsmei, tajā skaitā pasaules ekonomikas izaugsme kļūst arvien straujāka, uzņēmēju un patērētāju noskaņojuma rādītāji Eiropas Savienībā (ES) ir augstākajā līmenī kopš 2000.gada. Tāpat pozitīvs ir arī rūpnieku noskaņojums Latvijā, kur rūpniecības indekss ir augstajā 2007.gada līmenī. Vienlaikus kā zināmus riska faktorus FM min pēdējos gados zemo investīciju līmeni apstrādes rūpniecībā, kā arī pēdējos mēnešos spēcīgi pieaugušo eiro kursu, kas var apgrūtināt Latvijas eksportu uz ne-eirozonas valstīm.

Vērtējot rūpniecības produkcijas apjomus 2017.gada decembrī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, FM atzina, ka produkcijas apjoms ir palielinājies par 5,5%, ko apliecina šodien publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tāpat kā divos iepriekšējos mēnešos, rūpniecības apjomu kāpumu bremzējis kritums elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē, kamēr apstrādes rūpniecībā saglabājās augsti pieauguma tempi, un straujš kāpums turpinājās arī ieguves rūpniecībā.

Nedaudz samazinoties elektroenerģijas ražošanas apjomiem, elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē decembrī ir fiksēts 1,5% kritums, kas gan ir būtiski mazāks nekā iepriekšējā mēnesī, kad nozares ražošanas apjoms, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo mēnesi, bija samazinājies par 11,8%. Savukārt ieguves rūpniecībā decembrī ir sasniegts 14,4% pieaugums, ko veicinājuši labvēlīgie laika apstākļi un augošais pieprasījums būvniecības nozarē.

Apstrādes rūpniecības apjoms decembrī ir bijis par 7,7% lielāks nekā pirms gada, un lielāko devumu apstrādes rūpniecības kāpumā nodrošināja tādas nozares kā iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošana un gatavo metālizstrādājumu ražošana, kas salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo mēnesi palielinājās attiecīgi par 41,1%, 21,8% un 12,9%.

Mērenu pieaugumu decembrī uzrādījusi arī apjomu ziņā otrā lielākā apstrādes rūpniecības nozare – pārtikas produktu ražošana, kas salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi ir palielinājusies par 3,2%.

Tikmēr lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē - koka un koka izstrādājumu ražošanā - fiksēts 3,2% kritums, ko cita starpā ietekmējusi arī ierobežotā vietējo izejmateriālu pieejamība. Kritums decembrī bijis arī pēdējos gados ļoti strauji augušajā datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarēs - par 7,6%, salīdzinot ar 2016.gada decembri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu