Dombrovskis: Valsts un tās uzņēmumu konkurētspēja slēpjas inovācijās un uzņēmumu tehnoloģiskajā attīstībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Valsts un tās uzņēmumu konkurētspēja slēpjas inovācijās un uzņēmumu tehnoloģiskajā attīstībā, Latvijas Universitātes (LU) 76.starptautiskās zinātniskās konferences atklāšanas plenārsēdē norādīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis (V).

Kā informēja LU, Dombrovskis klātesošajiem lasīja referātu «Latvijas tautsaimniecības izaugsme simt gados: pieredze Latvijas un Eiropas nākotnei», skaidrojot, ka plašs darba lauks Latvijai ir inovāciju jomā - lai valsts būtu konkurētspējīga, uzmanība jāpievērš privātā sektora, īpaši mazo un vidējo uzņēmumu spējai un vēlmei investēt pētniecībā un attīstībā. Tam gan Latvijas uzņēmumiem būs nepieciešami ievērojami līdzekļi.

Referātā viņš pievērsās Latvijas tautsaimniecības attīstībai 100 gados, lielāku uzmanību veltot tieši periodam pēc neatkarības atgūšanas, analizējot Latvijas krīzes pārvarēšanas pieredzi un tālāko izaugsmi, tajā skaitā eiro ieviešanu.

Jo īpaši Dombrovskis izcēla, ka valsts un tās uzņēmumu konkurētspēja slēpjas inovācijās un uzņēmumu tehnoloģiskajā attīstībā, ar ko šobrīd Latvijai diemžēl nesokas. «Pašlaik uzņēmumu investīcijas pētniecībā un izstrādē ir vienas no zemākajām Eiropas Savienībā. Pozitīvi gan vērtējams fakts, ka pētniecības un inovācijas jomā ir uzsāktas reformas, kā arī zināms progress ir panākts arī pētniecības iestāžu konsolidācijā un privātā sektora inovācijas stimulu stiprināšanā,» teica EK viceprezidents.

Tāpat Dombrovskis norādīja, ka mērķtiecīgi jāstrādā pie darba tirgus attīstības un cilvēkkapitāla stiprināšanas, kur svarīga ir gan darba tirgus pieprasījumam atbilstošu prasmju apgūšana profesionālajās skolās un augstskolās, gan mūžizglītības programmu attīstīšana. «Kvalificēta darbaspēka pieejamība uzņēmēju aptaujās aizvien vairāk iezīmējas kā ekonomisko aktivitāti bremzējošs faktors. Mūsu mērķim tuvākajā nākotnē jābūt spēcīgas vidusšķiras izveidei Latvijā,» viņš atzīmēja.

Referāta noslēgumā EK viceprezidents pauda, ka Latvijas attīstība jāskata vienkopus ar globālo ekonomiku. «Runājot par Latvijas perspektīvām šādā nākotnes pasaulē, vēsture rāda, ka mums norobežošanās un protekcionisms nav bijis un nebūs izdevīgs. Latvijas ceļš uz labklājību iet caur turpmāku integrāciju globālajā ekonomikā, kā arī darba ražīguma un ekonomikas konkurētspējas kāpināšanu,» skaidroja Dombrovskis, piebilstot, ka Latvijai aizvien straujāk jāvirzās prom no zemas pievienotās vērtības un lētā darbaspēka jomām

Tradicionāli LU zinātniskā konference veltīta Latvijas valsts «de iure» atzīšanas gadadienai. Šis gads konferencei nesis pozitīvas pārmaiņas - tās statuss tiek mainīts no nacionāla uz starptautiska līmeņa konferenci, norādīja LU.

«Latvijas simtgades konferencē gribam palūkoties uz to, kā LU zinātnieki, profesori, studenti un doktoranti ar savu ikdienas darbu ir rūpējušies par valsts vārda nešanu pasaulē un valsts starptautiskās konkurētspējas veicināšanu, kā arī uz viņu darbu, veidojot Latvijas ekonomiku, kultūru un sabiedrības dzīvi atbilstoši LU devīzei - zinātnei un tēvzemei,» uzrunājot klātesošos sacīja LU rektors profesors Indriķis Muižnieks.

LU rektors norādīja, ka 76.starptautiskajā zinātniskajā konferencē piedalīsies 2500 dalībnieku un ikvienam būs iespēja noklausīties ap 1600 referātu vairāk nekā 100 konferences sekcijās.

LU 76.starptautiskā zinātniskā konference norisinās no 2018. gada janvāra otrās puses līdz martam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu