Aptauja: Latvijā vairāk jauniešu vēlas sākt savu biznesu nekā jaunieši Lietuvā un Igaunijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā vairāk jauniešu vēlas sākt savu biznesu nekā jaunieši Lietuvā un Igaunijā, aģentūrai LETA pavēstīja «SEB bankas» komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Kontusa, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Atbilstoši aptaujas datiem Latvijā 40% jauniešu ir vēlme un plāni sākt savu biznesu.

«Mūs pozitīvi pārsteidza, ka visvairāk uz savu uzņēmējdarbību ieinteresēti ir jaunieši Latvijā. Pēc aptaujas rezultātiem, Lietuvā vēlme nodarboties ar uzņēmējdarbību ir 30% jauniešu, bet Igaunijā rezultāts bija viszemākais - vien 24%,» sacīja «SEB bankas» valdes loceklis Arnis Škapars.

Tostarp galvenās nozares, kurās jaunieši Latvijā saredz potenciālu, ir tirdzniecība, ražošana un māksla. Lielākais skaits gribētāju sākt savu biznesu ir starp jauniešiem, kuri vēl mācās, - 44% šo jauniešu plāno izvēlēties uzņēmējdarbību algota darba vietā vai apvienojot ar to, bet mazāks īpatsvars ir starp jauniešiem, kuriem jau ir pastāvīgs darbs un regulāri ienākumi (34%). Vēlme sākt savu biznesu izteiktāka ir vīriešiem (47%), kā arī visizteiktākā vēlme sākt savu biznesu ir Rīgā un Pierīgā dzīvojošiem.

«Populārākās nozares Latvijā dzīvojošo jauniešu vidū ir tirdzniecība un ražošana, un šobrīd tas ir diezgan pieprasīts biznesa modelis - ražošana burtiski mājas apstākļos un tirgošana internetā. Šodien nosūtīt savu preci var uz jebkuru valsti, un mēs redzam, ka Latvijā paliek arvien vairāk uzņēmumu, kas darbojas pēc šādas pieejas. Prieks, ka jaunieši saprot, cik mazs ir Latvijas tirgus un cik svarīgi uzreiz domāt par eksportu. Vēl interesanti, ka trešais populārākais virziens ir māksla un izklaide,» piebilda Škapars.

Vienlaikus Igaunijā jaunieši saredz biznesa potenciālu tādās nozarēs kā profesionālā, zinātniskā vai tehniskā darbība (juristi, dizaineri, arhitekti, fotogrāfi, pētnieki utt.), informācijas tehnoloģijas (IT) un tirdzniecība, bet Lietuvā populārākas nozares ir tirdzniecība, māksla un izklaide, kā arī IT.

Aptauja veikta internetā 2017.gada vasarā. Tajā piedalījās 1195 respondenti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu