Dombrovskis piedāvā veidu, kā mazināt «Brexit» robu ES budžetā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Lai daļēji kompensētu iztrūkumu Eiropas Savienības (ES) budžetā, kāds veidosies pēc Lielbritānijas aiziešanas, Eiropas Komisija (EK) varētu piedāvāt palielināt kopējo iemaksu līmeni ES budžetā no 1% uz «1,1x%» no ES valstu kopējā nacionālā ienākuma, pastāstīja EK priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga, finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgu savienības jautājumos Valdis Dombrovskis.

EK priekšlikums varētu tikt publiskots maijā ar konkrētu skaitlisku piedāvājumu, savukārt dalībvalstis var lemt par citu apjomu, kas var arī būt ārpus «1,1x%» no ES kopējā nacionālā ienākuma.

Dombrovskis pauda viedokli, ka «Brexit» radītais robs ES budžetā būs pārāk liels, lai to būtu iespējams segt ar cita veida mehānismiem, nepalielinot valstu iemaksas.

Taujāts, cik liela ietekme šādam piedāvājumam varētu būt uz Latvijas iemaksām ES budžetā, politiķis sacīja, ka par to vēl ir pāragri spriest, un atzīmēja, ka «Brexit» procesā vēl ir daudz nezināmo, kādi tieši būs izstāšanās nosacījumi un kādas saistības ar ES Lielbritānija saglabās.

Kā ziņots, 2016.gada vasarā Lielbritānijā notikušajā referendumā par valsts turpmāko dalību ES briti ar nelielu pārsvaru nobalsoja par izstāšanos no bloka. Pašlaik jau vairāk nekā gadu rit smagas sarunas par britu izstāšanās no ES nosacījumiem.

Lielbritānija nodrošina vairāk nekā 10% no ES budžeta, un robs ES budžetā pēc «Brexit» tiek lēsts ap 10 miljardiem eiro.

Latvija atbalsta ES dalībvalstu iemaksu celšanu, lai segtu iztrūkumu ES budžetā, kas rastos pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES, ir paziņojusi Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu