Rinkēvičs: Latvijas atbildīgās iestādes pārbaudīs «FinCEN» paziņojumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas atbildīgās iestādes veiks pārbaudi par ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla «FinCEN» paziņojumu, kurā «ABLV Bank» apsūdzēta kukuļdošanas izmantošanā, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

«Pārbaude notiks, cieši sadarbojoties ar ASV, lai pilnībā noskaidrotu lietas apstākļus un atbilstoši rīkotos. To darīt ir mūsu pašu interesēs, lai nodrošinātu Latvijas finanšu sektora caurspīdīgumu un uzlabotu tā reputāciju,» skaidroja ministrs, uzsverot, ka Latvijas atbildīgās iestādes rīkojas apņēmīgi un atbilstoši procedūrām, savukārt Latvijas banku uzrauga - Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) 13.februāra paziņojums skaidri definē termiņus un darbus, kas «ABLV» bankai ir jāveic.

Rinkēvičs norādīja, ka neatkarīgi no kāda konkrēta gadījuma Latvijas valdības nostāja ir allaž bijusi principiāla, proti, cīņa pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma finansēšanu un masveida iznīcināšanas ieroču izgatavošanas, glabāšanas, pārvietošanas, lietošanas un izplatīšanas finansēšanu ir starptautiskā miera un drošības apdraudējuma jautājums.

«Latvija sadarbojas ar ASV, gan sniedzot atbalstu ANO sankciju režīma stiprināšanā, gan ASV divpusējo sankciju piemērošanas īstenošanā. Bez tam Latvija ir pievienojusies OECD Konvencijai par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos,» atzīmēja ārlietu ministrs.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka jebkādi gadījumi, kad Latvijas finanšu sistēma tiek izmantota prettiesiskām un starptautiskos standartus vai sankciju režīmu pārkāpjošām vai apejošām darbībām, ir nepieļaujami.

Ziņots, ka «FinCEN» plāno noteikt sankcijas «ABLV Bank» par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

Savukārt «ABLV Bank» pārstāvji norādīja, ka sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka šobrīd izskata iespējas, lai «FinCEN» pārskatītu savus priekšlikumus. «Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus,» uzsvēra bankā.

Trešdien preses brīfingā bankas izpilddirektora vietnieks Vadims Reinfelds žurnālistiem paziņoja, ka «ABLV Bank» un tās darbinieki nekad nav devuši kukuļus amatpersonām, tādēļ «FinCEN» paziņojumā paustais bankai ir pilnīgi nepieņemams.

Banka vērsusies Latvijas tiesībsargājošajās iestādēs - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Valsts policijā - ar aicinājumu pārbaudīt šo «FinCEN» apgalvojumu.

Pēc aktīvu apmēra «ABLV Bank» 2017.gada septembra beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem - Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei - uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas pamatkapitāla. «ABLV Bank» obligācijas kotē biržas «Nasdaq Riga» parāda vērtspapīru sarakstā. «ABLV Bank» atrodas tiešā Eiropas Centrālās bankas (ECB) uzraudzībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu