«SEB bankas» vadītāja: Latvijā joprojām nav attīstīts alternatīvo ieguldījumu tirgus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijā joprojām nav attīstīts alternatīvo ieguldījumu tirgus, intervijā sacīja «SEB bankas» valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere.

«Mums joprojām nav attīstīts alternatīvo ieguldījumu tirgus. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju savus brīvos līdzekļus atstāj vai nu norēķinu kontā, vai izmanto visvienkāršākos ieguldījumu veidus. Jā, aug dzīvības apdrošināšana, aug pensiju plāni, bet es nevaru teikt, ka mūsu iedzīvotāji būtu sākuši aktīvi interesēties par akciju fondiem, akcijām, obligācijām. No otras puses, es tomēr sagaidu, ka kaut kad tiks sasniegts brīdis, kad mums būs tikpat noguldījumu, cik kredītu, un mēs spēsim kredītus finansēt ar iedzīvotāju uzticētajiem noguldījumiem. Man būtu vēlme, lai iedzīvotāji sāk par saviem noguldījumiem rūpēties vairāk,» teica Tetere.

Pēc viņas teiktā, šāda situācija ir nepietiekamo zināšanu dēļ. «Būsim godīgi - kur šodien strādājošs cilvēks var sevi izglītot par akcijām, par dažādiem ieguldījumu veidiem? Tam nav lielu iespēju. Tajā pašā Skandināvijā šīs zināšanas ir uzkrātas no paaudzes uz paaudzi. Tas jau ir ieaudzināts, ka tev vajag ilgtermiņa uzkrājumu, īstermiņa uzkrājumu utt. Arī mūsu jauniešiem skola var iedot kaut kādas zināšanas, bet, ja ģimenē par to netiek ne runāts, ne domāts, tad tā ir tikai teorija bez pielietojuma praksē. Tam tomēr ir vajadzīgs ilgāks laika periods, lai šīs zināšanas iedzīvinātu,» pauda Tetere.

Viņa piebilda, ka arī uzņēmējdarbībā Latvijā šobrīd tikai pirmā paaudze sāk meklēt, kam nodot biznesu. «Notiek pati pirmā paaudžu maiņa biznesā. Rietumvalstīs mēs runājam jau par trim četrām uzņēmēju paaudzēm,» uzsvēra «SEB bankas» vadītāja.

Pēc aktīvu apmēra «SEB banka» 2017.gada septembra beigās bija otra lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu