Eksperts: Valdība nepietiekami skaidro aktuālās norises finanšu sektorā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saistībā ar krīzi «ABLV Bank» un norisēm ap Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču nedēļas nogalē pietrūka Latvijas valdības amatpersonu izsmeļošu skaidrojumu, kas sekoja tikai svētdien, lai arī norises aizsākās jau darba nedēļas izskaņā, šādu viedokli LTV «Rīta Panorāmā» pauda uzņēmējdarbības vides un ārvalstu investīciju eksperts Ģirts Greiškalns.

Greiškalns uzsvēra, ka bankas ir uzticības bizness, kam visvairāk kaitē dažādas baumas, bet, kad trūkst informācijas, var rasties dažādas sazvērestības teorijas.

Eksperts norādīja, ka valsts kredītreitingu šīm norisēm nevajadzētu nekādi ietekmēt, jo šo reitingu nosaka valdības spējas izpildīt savas saistībās, par ko pašlaik nav ne mazāko bažu.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kriminālprocesa ietvaros ir piemērojis aizturētā statusu Latvijas Bankas prezidentam Rimšēvičam. Sestdienas vakarā Rimšēvičs ieradās KNAB. Naktī uz svētdienu ap plkst.1.30 Rimšēvičs tika aizvests no KNAB telpām uz Valsts policijas izolatoru Čiekurkalnā, kur atrodas joprojām. KNAB 16.februārī Rimšēviča darbavietā un privātīpašumā Langstiņos veica kratīšanu.

Latvijas Bankā aģentūrai LETA komentārus nesniedza, norādot, ka par KNAB izmeklējošām darbībām atbildes var sniegt pats birojs. KNAB aģentūrai LETA ne apstiprināja, ne noliedza izskanējušo informāciju saistībā ar pēdējā laikā veiktajām izmeklēšanas darbībām. «KNAB sniegs papildu ziņas un skaidrojumu, tiklīdz tas būs iespējams, neapdraudot izmeklēšanu,» teica KNAB pārstāve Laura Dūša.

Rimšēvičs savu aizturēšanu uzskata par klaji nelikumīgu, taču aizdomās turētā statuss viņam nav šobrīd noteikts, aģentūrai LETA pastāstīja Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Piektdienas vakarā aizturēts tika arī uzņēmējs Māris Martinsons, kurš pašlaik jau ir atbrīvots.

Pēdējā mēneša laikā divreiz publiski izskanējusi informācija par iespējamu kukuļošanu Latvijas finanšu sektorā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka KNAB sācis pārbaudi par masu medijos izskanējušo informāciju, ka bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds un augsta amatpersona finanšu sektorā no «Norvik bankas» lielākā akcionāra izspieduši kukuļus.

«Norvik bankas» lielākais akcionārs, Lielbritānijā dzīvojošais krievu izcelsmes uzņēmējs Grigorijs Guseļņikovs kopā ar citiem bankas akcionāriem pieteikumā starptautiskai šķīrējtiesai apgalvojis, ka Sprūds un augsta amatpersona finanšu sektorā no viņa izspieduši kukuļus, lai Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) neizdarītu spiedienu uz banku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu