LTRK prezidents: apvainojumi ABLV ir jāpamato

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis uzskata, ka apvainojumi ABLV bankai sadarbībā ar Ziemeļkoreju ir ļoti nopietni, un nepieciešams nākt klajā ar pierādījumiem un pamatojumu, jo pretējā gadījumā skandalozie apvainojumi izskatās pēc nopietnas apmelošanas.

Viņš uzsver, ka ABLV ir viena no lielākajām bankām Latvijā, tādēļ skaļie apvainojumi ir jāpierāda ar konkrētiem faktiem, jo pati banka apgalvo, ka lieta jau ir izmeklēta un slēgta, radot aizdomas par izteikto apvainojumu iespējamu pārspīlēšanu.

Pēc viņa teiktā, lai lielo uzņēmumu organizācija varētu paust kompetentu viedokli, nepieciešams likt pierādījumus galdā, lai nerastos ne mazākās šaubas par skaļo apvainojumu patiesumu.

Kā jau ziņots, ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls (FinCEN) noteicis sankcijas Latvijas bankai «ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai un nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "»ABLV Bank" ir padarījusi naudas atmazgāšanu par bankas uzņēmējdarbības pamatu," paziņoja finanšu ministra vietniece terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Sigala Mandelkere. "Turklāt «ABLV Bank" ir veikusi pārskaitījumus korumpētām, politiski ietekmīgām personām un novirzījusi miljardiem dolāru publiskā korupcijā un aktīvu izvešanā ar fasādes kompānijas kontiem."

"Latvijas komercbanka «ABLV Bank" un tās darbinieki nekad nav devuši kukuļus amatpersonām, tādēļ ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla ("FinCEN") paziņojumā paustais bankai ir pilnīgi nepieņemams," preses brīfingā žurnālistiem paziņoja bankas izpilddirektora vietnieks Vadims Reinfelds.

Banka vērsusies Latvijas tiesībsargājošajās iestādēs - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Valsts policijā - ar aicinājumu pārbaudīt šo «FinCEN» apgalvojumu.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), izpildot Eiropas Centrālās bankas (ECB) instrukciju, 18.februāra ārkārtas sēdē ir nolēmusi AS «ABLV Bank» uz laiku noteikt maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā.

Kā informēja FKTK Komunikācijas daļas pārstāve Ieva Upleja, saskaņā ar minēto lēmumu bankai ir jānodrošina, ka tiek pārtraukta klientu maksājumu rīkojumu ievadīšana bankas sistēmā, kā arī banka neizpilda klientu debeta operācijas, kuru valutēšanas datums ir, sākot no 19.februāra plkst.00.00.

ECB norāda, ka šāds lēmums nepieciešams, lai dotu «ABLV Bank» pietiekamu laiku pasākumu veikšanai, kas stabilizētu esošo situāciju.

«ABLV Bank» stādā FKTK pilnvarnieku grupa, kas nodrošina nepieciešamo uzraudzības darbību veikšanu un informācijas apmaiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu