Lietuvas amatpersonas: «ABLV Bank» problēmas mūsu valsts finanšu sistēmu neietekmēs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

«ABLV Bank» finansiālās problēmas neietekmēs Lietuvas finanšu sistēmu, pirmdien norādījuši Lietuvas centrālās bankas (LB) un Lietuvas banku asociācijas (LBA) pārstāvji.

«Ietekmes uz Lietuvas finanšu sistēmu nav. Bankai «ABLV Bank» Lietuvā nav bijis pārstāvniecības vai filiāles, tādēļ Lietuvā tā nav pieņēmusi noguldījumus ne no uzņēmumiem, ne iedzīvotājiem,» ziņu aģentūrai BNS atsūtītajā komentārā norādījis Lietuvas centrālās bankas Uzraudzības dienesta vadītājs Vītauts Valvonis.

Viņš uzsvēris, ka Lietuvas finanšu sistēma pēdējo gadu laikā kļuvusi ļoti patstāvīga.

«Bankas gan izsniedz aizdevumus, gan finansē darbību un pieņem noguldījumus iekšējā tirgū. Tādēļ Lietuvā strādājošajās bankās aizdevumi citu valstu fiziskajām un juridiskajām personām veido tikai 1,7% no visiem aizdevumiem un noguldījumi - 2,3%, un Latvijas subjektu aizdevumi un noguldījumi - attiecīgi 0,3% un 0,1% no visiem aizdevumiem un noguldījumiem. Tātad pat nerezidentu noguldījumos un aizdevumos Latvijas īpatsvars ir mazs,» pastāstījis Valvonis.

LBA prezidents Mants Zalatorjus aģentūrai BNS sacījis, ka «ABLV Bank» vēršanās pēc finansiāla atbalsta pie Latvijas Bankas neietekmēs Lietuvas finanšu sistēmu.

«Jāpatur prātā, ka Lietuvas un Latvijas banku tirgus struktūra ir ļoti atšķirīga. Mūsu valsts tirgū dominē spēcīgas ārvalstu kapitāla un nacionālās bankas ar labu biznesa praksi un spēcīgu kapitāla bāzi,» teikts viņa komentārā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu