Putniņš: Latvijas Bankai bija maza loma licences atņemšanā «Trasta komercbankai»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas Bankai bija neliela loma, Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) pieņemot lēmumu par licences atņemšanu «Trasta komercbankai» (TKB), intervijā Latvijas Radio sacīja FKTK vadītājs Pēters Putniņš.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas Bankai, kurai banku uzraudzības jomā esot ļoti ierobežotas funkcijas, pirms lēmuma pieņemšanas prasīts viedoklis par TKB iespaidu uz Latvijas banku sistēmu. Pārējais ir FKTK kompetencē, uzsvēra komisijas vadītājs, atgādinot, ka komisijā lēmumus nepieņem vienpersoniski.

Vienlaikus Putniņš norādīja, ka FKTK kompetence beidzas ar bankas licences atņemšanu. Pārējais, tostarp likvidācijas process esot citu iestāžu pārziņā.

Putniņš gan atzina FKTK lomu TKB likvidatora Ilmāra Krūma izvēlē. Viņš skaidroja, ka pastāv noteikta kārtība administratoru un likvidatoru izraudzīšanā. TKB gadījumā ņemti rindas kārtībā pirmie numuri no advokātu un zvērinātu revidentu vidus. «Krūms bija spēcīgākais,» sacīja Putniņš.

FKTK vadītājs pauda, ka par Krūmu tobrīd neesot bijis negatīvas informācijas, tāpēc viņš izvirzīts likvidatora amata. Arī tiesa neesot saskatījusi iespējamās problēmas un apstiprināja viņu amatā.

Par tālāko notikumu attīstību ar nožēlu esot jāsaka, ka bēdīgi, secināja Putniņš. Ja TKB likvidācijas process būtu bijis veiksmīgs, tas būtu viens no labajiem piemēriem, ka, laicīgi reaģējot, būtu bijis iespējams saglabāt lielus līdzekļus.

Putniņam arī pašreiz neesot skaidrs, kas un kā noticis TKB likvidācijā.

Žurnāls «Ir» ceturtdien vēstīja, ka Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs tiek turēts aizdomās par kukuļa pieprasīšanu no pašlaik likvidējamās TKB.

Kriminālprocesā par Rimšēviča iespējamiem likumpārkāpumiem figurējot liecības par kukuļa pieprasīšanu no TKB pirms vairākiem gadiem, kad šī kredītiestāde vēl darbojās, bet bija nonākusi grūtībās. Runa esot par vismaz četrus gadus seniem notikumiem, kas tagad aktualizējušies pēc jaunām liecībām, kuras likumsargiem sniegusi kukuļdošanas procesā iesaistīta toreizējā TKB augsta amatpersona.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jēkabs Straume preses konferencē uzsvēra, ka nevar lietas saistību ar TKB ne apstiprināt, ne noliegt. Arī Rimšēvičs preses konferencē atteicās atbildēt uz jautājumiem, vai pret viņu vērstās aizdomas par kukuļošanu saistītas ar TKB - pēc advokāta ieteikuma viņš norādīja, ka parakstījies par informācijas neizpaušanu un tāpēc nevar to komentēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu