Eksperti: Gadā Latvija viltotu riepu un akumulatoru dēļ zaudē € 12 miljonus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees

Gadā Latvija viltotu riepu un akumulatoru dēļ zaudē 12 miljonus eiro ieņēmumu, liecina Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja pētījums par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu ekonomiskajām izmaksām riepu un bateriju ražošanas nozarē.

Pēc ekspertu aplēsēm, ik gadu Latvija viltoto riepu dēļ zaudē 11 miljonus eiro ieņēmumu, kas veido 17,8% no nozares kopējā pārdošanas apjoma valstī. Savukārt akumulatoru nozarē tiek zaudēts viens miljons eiro, kas veido 4,6% apgrozījuma.

Iepriekš minētās produktu kategorijas nav plaši pazīstamas patērētājiem, lai izvairītos no neapzinātas viltojumu iegādes, atzīmē birojs.

Salīdzinot Latvijas datus ar citām Baltijas valstīm, Lietuvā ir vislielākie zaudējumi riepu ražošanas nozarē - 19,2% jeb 15 miljoni eiro no kopējā pārdošanas apjoma, savukārt Igaunijā - 9% jeb 4 miljoni eiro. Akumulatoru ražošanas nozarē Lietuva ik gadu zaudē vienu miljonu eiro no kopējā pārdošanas apjoma, savukārt Igaunija - 2,3%.

Pētījumā aprēķināts, ka ES valstīs kopumā viltotu riepu tirgošana šo produktu legālajiem ražotājiem, mazumtirgotājiem un izplatītājiem tiek radīti zaudējumi 2,2 miljardu eiro apmērā un 180 miljoni eiro katru gadu tiek zaudēti viltotu akumulatoru dēļ, kas atbilst attiecīgi 7,5% un 1,8% no nozaru pārdošanas apjomiem.

Viltojumu radītie zaudējumi riepu un akumulatoru nozarēs kopumā veido 8400 zaudētas darbavietas, jo legālo izstrādājumu ražotāji spēj nodarbināt mazāk darbinieku, nekā tas būtu iespējams tirgū bez viltojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu