FM: Līdz šim daudz paveikts ēnu ekonomikas apkarošanā būvniecības jomā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdz šim daudz paveikts ēnu ekonomikas apkarošanā būvniecības jomā, šodien pēc Ēnu ekonomikas apkarošanas padomes sēdes atzina Finanšu ministrijas (FM) Valsts sekretāres vietniece nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumos Jana Salmiņa.

Kopumā valsts iestāžu darba plānā ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016.-2020.gadam ietverti 59 pasākumi. FM informācija liecina, ka izpildīti ir 32 pasākumi, izpilde turpinās 15 pasākumiem, bet izpildes termiņš vēl nav pienācis četriem uzdevumiem. Salmiņa atzinīgi izteicās par ministriju paveikto plāna izpildē, jo visi iesaistītie savus darba uzdevumus ir vai nu izpildījuši, vai arī sākta to izpilde.

Pēc viņas teiktā, liels darbs izdarīts ēnu ekonomikas mazināšanā būvniecības jomā. «Būvniecībā ir ieviesta elektroniskā darba laika uzskaite. Tāpat notikušas diskusijas par ģenerālvienošanos, kādas darba stundas likmes noteikt par virsstundām un darbu brīvdienās,» informēja Salmiņa.

Tāpat FM eksperte atzinīgi izteicās par veiktajiem grozījumiem Būvniecības likumā, kurā ietverts atbildības sadalījums. «Ēnu ekonomikas apkarošana būvniecības jomā strauji virzās uz priekšu,» piebilda Salmiņa.

Lielā mērā ar ēnu ekonomikas apkarošanu strādājusi arī Iekšlietu ministrija, kas pievērsusies cīņai ar nelegālo saturu, kā arī uzlabojusi robežsardzes darbu.

Salmiņa norādīja, ka arī Tieslietu ministrija daudz paveikusi ēnu ekonomikas mazināšanā, padarot elektroniski pieejamus zemesgrāmatas darījumus un izstrādājot mantošanas tiesību regulējumu.

Ēnu ekonomikas apkarošanas padome izveidota 2014.gadā. Padome ir koordinējoša institūcija, kuras mērķis ir ēnu ekonomikas apkarošanas jomā koordinēt un uzraudzīt atbildīgo institūciju - valsts pārvaldes iestāžu un nevalstisko organizāciju - darbību.

Padomes sastāvā darbojas Ministru prezidents, kurš ir arī padomes priekšsēdētājs, ministri, kā arī ģenerālprokurors, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks, Valsts darba inspekcijas direktors, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors, Valsts policijas priekšnieks, Veselības inspekcijas vadītājs, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents.

Ēnu ekonomikas apkarošanas padome 2016.gada jūnijā apstiprināja valsts iestāžu darba plānu ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016. līdz 2020.gadam. Plānā iekļauti pasākumi, kas vērsti uz ēnu ekonomikas apkarošanu Latvijā, kā arī noteikti termiņi, kādos pasākumi jāīsteno.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu