Asociācija: Apaļkoksnes cenas ir vidēji par 30% augstākas nekā pirms gada

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Apaļkoksnes cenas šobrīd ir vidēji par 30% augstākas nekā pērn marta sākumā, pastāstīja asociācijas «Latvijas koks» izpilddirektors Artūrs Bukonts.

Viņš atgādināja, ka šā gada pirmajos mēnešos bija lielas problēmas ar izejmateriālu resursu pieejamību mežizstrādes darbiem nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ. Minētās situācijas dēļ arī apaļkoksnes cenas būtiski pieauga. Patlaban apaļkoksnes cenas ir kritušās saistībā ar vēsāku laika apstākļu iestāšanos janvārī un februārī, bet kopumā apaļkoksne cenas joprojām ir augstas. «Salīdzinot ar šo pašu periodu iepriekšējā gadā cenas vēl aizvien ir būtiski - par vidēji 30% - augstākas nekā pērn šajā periodā,» teica Bukonts.

Pēc viņa sacītā, apaļkoksnes cenas turpmāk būs atkarīgas no konkrētā resursa pieejamības. «Ja kādu brīdi resursa pieejamība būs stabila, cenām vajadzētu normalizēties,» viņš pauda.

Jau vēstīts, ka slikto laika apstākļu dēļ meža ceļi vairākos reģionos kļuva neizbraucami, apaļkoksni bija grūti sagādāt un tās cenas ievērojami kāpa.

Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks pagājušā gada nogalē skaidroja, ka apaļkoksnes cenu kāpums radies laika apstākļu un citu faktoru sakritību dēļ, kā piemēram, saistībā ar pieprasījuma pieaugumu pēc koksnes granulām, ko veicināja vēsais pavasaris Eiropā, tukšojot granulu krājumus noliktavās un Baltkrievijas lēmums ierobežot apaļo kokmateriālu importu no šīs valsts.

Asociācijas «Latvijas koks» uzņēmumu galvenā produkcija ir bērza saplāksnis, liekti līmētās detaļas, koksnes skaidu plātnes, mēbeļu plātnes, sērkociņi, zāģmateriāli, dažādi izstrādājumi no koksnes un visu veidu mēbeles, kā arī ostas pakalpojumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu