LAKRA: Tuvākajos gados Latvijas kosmētikas ražotāju eksporta apjomi augs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tuvākajos pāris gados Latvijas kosmētikas ražotāju eksporta apjomi augs un nostabilizēsies 25-30 miljonu eiro robežās, prognozēja Latvijas Kosmētikas ražotāju asociācijas (LAKRA) valdes priekšsēdētāja Ieva Plaude-Rēlingere.

LAKRA apkopotie dati liecina, ka vietējie kosmētikas ražotāji gadā eksportē produkciju aptuveni 20 miljonu eiro vērtībā un to eksporta apjoms ik gadu pieaug par aptuveni 5%. Galvenie eksporta partneri ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, taču pērn strauji audzis eksports uz trešajām pasaules valstīm, atsevišķiem uzņēmumiem kāpjot pat par 60-70%.

Asociācijā arī norāda, ka kosmētikas ražošanas nozarē Latvijas uzņēmumi Eiropas mērogā nevar konkurēt ar eksporta apjomiem, bet ar unikāliem nišas produktiem, kuros ir ļoti spēcīgi.

«Eiropas iekšējās tirdzniecības apjoms ir aptuveni 25 miljardus eiro liels, un pēdējos gados tas nepārtraukti ir pieaudzis, kas norāda uz milzīgu potenciālu Latvijas uzņēmējiem. Tajā pašā laikā tirgū saglabājas liela konkurence, jo Eiropā ir gandrīz 5000 mazo un vidējo uzņēmumu, kas ražo kosmētiku un ir tieši konkurenti mūsu ražotājiem. Mēs prognozējam, ka tuvāko pāris gadu laikā Latvijas ražotāju eksporta apjomi augs un nostabilizēsies 25-30 miljonu eiro robežās. Ļoti ceram, ka savas zaudētās pozīcijas eksporta tirgos atgūs «Stenders», kas atspoguļosies arī eksporta rādītājos,» teica Plaude-Rēlingere.

Asociācijas vadītāja arī atzīmēja, ka Latvijas kosmētikas ražotāju iekļūšanai trešo valstu tirgos ir nepieciešami lielāki resursi, kā arī zināšanas par attiecīgo valstu kultūru.

LAKRA arī atgādina, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem aizvadītajā gadā kosmētika eksportēta 90 miljonu eiro apmērā, ieskaitot arī reeksportu, jo vairākām starptautiskajām kosmētikas kompānijām ir izveidotas bāzes un loģistikas centri Latvijā, no kuriem tās sūta preci uz pārējām Baltijas valstīm un Krieviju.

LAKRA ir apvienojušies vairāki Latvijas ietekmīgākie kosmētikas nozares pārstāvji - «Madara Cosmetics», «Bio2You», «Stenders», «Kinetics Nail Systems», «Cosmetic Lab» un Ieva Plaude-Rēlingere. Asociācijā pārstāvēto ražotāju kopējais apgrozījums ir vismaz 20 miljoni eiro, un aptuveni 80% no saražotās produkcijas asociācijas biedri eksportē. Asociācijas mērķis ir popularizēt mūsdienu Latvijas kosmētikas ražotājus un to produktus Latvijā un ārpus tās robežām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu