Dūklavs: Tiešo maksājumu piešķiršanas kritēriji ES dalībvalstīs ir sen novecojuši

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tiešo maksājumu piešķiršanas kritēriji Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir sen novecojuši un arhaiski, jo tiešo maksājumu sistēma ir dāsna pret vienu valstu lauksaimniekiem un ļoti netaisnīga pret citiem, līdz ar to tā būtu jāpārskata, uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Zemkopības ministrijā (ZM) informēja, ka pirmdien ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē Briselē dalībvalstis izskatīja un apsprieda ES Padomes secinājumu projektu par Eiropas Komisijas (EK) paziņojumu «Pārtikas un lauksaimniecības nākotne». ES Padomes secinājumi bija iecerēti kā dalībvalstu kopējs viedoklis par EK vīziju par ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) sasniedzamajiem mērķiem un darbības principiem nākamajā plānošanas periodā pēc 2020.gada.

«Tiešo maksājumu sistēma jau ilgstoši ir klaji netaisnīga pret daļu dalībvalstu. Tā ir liela KLP problēma. Ir pagājuši 14 gadi, kopš Latvija ir ES dalībvalsts un tiešo maksājumu sistēma ir beidzot jāpārskata. Kritēriji, pēc kuriem dalībvalstīm mūsdienās tiek piešķirti tiešie maksājumi, ir sen novecojuši un arhaiski – sistēma ir dāsna pret vienu valstu lauksaimniekiem un ļoti netaisnīga pret citiem,» uzsvēra Dūklavs.

ZM informēja, ka Latvija ministru padomē stingri uzstāja, ka dokumenta tekstā ir nepārprotami jānorāda, ka pēc 2020. gada tiešie maksājumi ES ir jāizlīdzina. Tomēr pašreizējās ES Padomes prezidējošās valsts - Bulgārijas - sagatavotais padomes secinājumu teksts atzina tikai dalībvalstu atšķirīgos viedokļus šajā jautājumā un nepiedāvāja konkrētu plānu tiešo maksājumu izlīdzināšanai. Tāpēc padomes secinājumu teksts netika apstiprināts, jo Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija un Slovākija balsoja pret to.

Ministrijā informēja, ka diskusijas par tiešo maksājumu izlīdzināšanu turpināsies līdz 2019. gada pavasarim, kad ES dalībvalstu vadītāju līmenī plānots vienoties un apstiprināt ES daudzgadu budžetu pēc 2020.gada.

Jau ziņots, ka ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē Briselē Latvija informēja dalībvalstis par Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas lauksaimniecības ministru 13. martā Rīgā parakstīto kopīgo deklarāciju. Tādējādi Latvija uzsvēra, Baltijas valstu un Polijas vienoto pozīciju diskusijās par KLP nākotni pēc 2020. gada, it sevišķi attiecībā uz deklarācijā iekļauto prasību nodrošināt taisnīgumu un vienlīdzību dalībvalstu starpā un pilnībā pabeigt tiešo maksājumu izlīdzināšanu. Visiem lauksaimniekiem ir jāatbilst vienādiem ES standartiem un prasībām, tāpēc esošās problēmas jārisina solidāri atbildīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu