Dombrovskis: Klimata pārmaiņu ierobežošanai jāpiesaista vairāk privāto investīciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Klimata pārmaiņu ierobežošanas pasākumiem jāpiesaista vairāk privāto investīciju, trešdien tikšanās laikā ar žurnālistiem sacīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis stāstīja par EK sagatavoto rīcības plānu ilgtspējīgam finansējumam. Tā ir EK stratēģija attiecībā uz finanšu sistēmu, kas atbalsta Eiropas Savienības (ES) klimata un ilgtspējīgas attīstības programmu. Pēc eirokomisāra teiktā, šis programmas mērķis ir nodrošināt finanšu sektora lielāku iesaisti klimata pārmaiņu ierobežošanā.

EK aplēsusi, ka, lai sasniegtu ES 2030.gada mērķus, par kuriem tika panākta vienošanās Parīzē, tajā skaitā siltumnīcefekta gāzu emisijas samazinājumu par 40%, ir nepieciešami aptuveni 180 miljardu eiro papildu ieguldījumi. Pēc Dombrovska domām, piesaistot finanšu sektoru klimata pārmaiņu ierobežošanā, būtu iespējams sasniegt nospraustos mērķus.

«Tā kā patlaban lielāko daļu finansējuma klimata pārmaiņu ierobežošanā nodrošina publiskais finansējums, šīs problēmas risināšanā būtu jāiesaistās arī privātajam sektoram,» uzsvēra eirokomisārs. Viņš gan nekomentēja, cik lielu finansējumu vajadzētu piesaistīt no publiskā sektora klimata pārmaiņu ierobežošanai.

Dombrovskis stāstīja par EK priekšlikumiem, kas attiecas uz tā dēvēto «zaļo» investīciju veicināšanu. Pirmkārt, tiks izveidota kopīga terminu sistēma, kurā tiks definēts, kas tiek saprasts ar ilgtspējību, kuras jomas tiek saprastas kā «zaļas» utt. Balstoties uz šo klasifikācijas sistēmu tiks izveidots ES marķējums «zaļajiem» finanšu produktiem, tādējādi palīdzot ieguldītājiem noteikt, kuri ieguldījumi atbilst zaļo vai mazoglekļa ieguldījumu kritērijiem.

Tā kā bankas un apdrošināšanas sabiedrības ir nozīmīgs ārējā finansējuma avots Eiropas ekonomikai, EK vēl pētīs, vai ir iespējams mainīt kapitāla prasības bankām attiecībā uz ilgtspējīgiem ieguldījumiem gadījumos, kad to attaisno riska perspektīva, vienlaikus nodrošinot, ka tiek aizsargāta finanšu stabilitāte.

Pirms gada EK izveidoja augsta līmeņa ekspertu grupu ilgtspējīga finansējuma jautājumos, kuras uzdevums bija izstrādāt visaptverošu ieteikumu kopumu finanšu sektoram par to, kā atbalstīt pāreju uz mazoglekļa ekonomiku. Ņemot vērā ekspertu ziņojumu, EK 8.martā prezentēja ES stratēģiju attiecībā uz ilgtspējīgu finansējumu, kurā ietverts ceļvedis turpmākajam darbam un gaidāmajām darbībām, kas aptver visus finanšu sistēmas dalībniekus.

Plašākas diskusijas par «zaļo» investīciju veicināšanu gaidāmas augsta līmeņa konferencē ceturtdien. Plānots, ka tajā piedalīsies EK prezidents Žans-Klods Junkers un Francijas prezidents Emanuels Makrons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu