Kučinskis: Konkurētspējas veicināšanai ir jāstiprina zinātnes sadarbība ar uzņēmējiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas konkurētspējas veicināšanai ir jāstiprina zinātnes sadarbība ar uzņēmējiem jaunu produktu radīšanā, trešdien Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) biedru pilnsapulcē sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

«Objektīvais konkurētspēju veicinošais faktors ir arvien plašāka pētniecības, inovāciju un zinātnes iesaiste. Šī joma ir jāstiprina, jo patlaban neredzam jaunus, eksportspējīgus produktus. Uzņēmējiem būtu aktīvāk jāiesaistās, jādod uzdevumus universitātēm un tad arī radīsies jauni un inovatīvi produkti. Šajā sadarbībā jāmeklē jauni risinājumi un jāveic kopīgs darbs,» skaidroja Kučinskis.

Viņš uzskata, ka patlaban Latvijā pazūd arī izgudrotāju ieinteresētība, jo viņiem nav intereses un atdeves radīt jaunus produktus. «Tāpēc arī pēc reģistrēto patentu skaita esam tikai 101.vietā un tas ir jāmaina,» sacīja Kučinskis.

Savukārt ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) norādīja, ka konkurētspējas veicināšanai palīdzēs tas, ka pēdējā laikā būtiski augusi Latvijas nodarbināto produktivitāte.

«Pērn izdevies ievērojami palielināt produktivitāti, jo ar nelielu nodarbināto skaita pieaugumu izdevies audzēt iekšzemes kopproduktu par 4,5%. Aug arī eksports, kurā izteikts līderis ir apstrādes rūpniecība - pie 1% nodarbinātības izaugsmes rūpniecības eksports audzis par 14%, kas arī liecina par produktivitātes pieaugumu,» sacīja Ašeradens.

Tāpat Ašeradens norādīja, ka jau vistuvākajā laikā vidējā alga pārsniegs 1000 eiro mēnesī un tā ir robeža, kuru pārsniedzot var sākties emigrējušo iedzīvotāju atgriešanās Latvijā. «Par to jau liecina Igaunijas piemērs, kur, pārsniedzot 1000 eiro robežu, migrācijas svārstība ir stabilizējusies,» sacīja Ašeradens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu