LLKC: Latvijā pēdējos gados aug interese par upeņu audzēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Talsu konsultāciju biroja novērojumiem, pēdējos gados aizvien pieaug interese par upeņu audzēšanu, liecina informācija «Lauku tīkls» mājaslapā.

LLKC norāda, ka saistībā ar pieaugošo interesi par upeņu audzēšanu LLKC Talsu konsultāciju birojā nesen notika izglītojošs seminārs par upeņu un citu krūmogulāju audzēšanas efektivitātes paaugstināšanu saimniecībās. Semināra pirmajā daļā uzstājās SIA «Krogzeme» attīstības vadītājs Andris Krogzeme ar specializāciju upeņu komercdārzu biznesā, kurš izskaidroja un ar aprēķiniem pamatoja, ka upenes Latvijā lielākās platībās var audzēt finansiāli izdevīgi, un pieprasījums pēc ogām šobrīd ir daudz lielāks nekā Latvijas tirgus var nodrošināt.

Krogzeme arī informēja, ka upenes ar platību virs vienam hektāram ir par lielu, lai to ražu vāktu ar rokām, bet par mazu, lai šim mērķiem gādātu speciālo ogu novākšanas kombainu. Komercdārzu ieteicams sākt ar upeņu stādiem vismaz piecu hektāru platībā un ar laiku dārzu paplašināt. Lielās platībās vēlams stādīt vairākas šķirnes - agrās, vidējās un vēlās, lai pagarinātu novākšanas laiku.

Eksperts arī atgādināja, ka upeņu audzētājiem, kas vēlas pretendēt uz Eiropas Savienības fondu atbalstu, obligāta prasība ir iegādāties sertificētus stādus, ar augu pasēm. Līdz šim Latvijā izplatītākā vākšanai ar kombainu ir vidēji agrā šķirne «Titania».

Tāpat viņš pastāstīja, ka pasaules tendences virzās uz bioloģisko saimniekošanu, un bioloģiski audzētās ogas jau šobrīd ir vieglāk pārdot.

Semināra otrajā daļā klātesošajiem bija iespēja uzzināt par jāņogu, ērkšķogu un aroniju stādījumu ierīkošanu, kopšanu, dažādajām šķirnēm, par to, kā novākt ražu un kāda tehnika tam būs nepieciešama. Tāpat klātesošie uzzināja par krūmogulāju kaitīgajiem organismiem un to ierobežošanu, kā arī profilaktiskajām darbībām un labāko risinājumu, ja slimība vai kaitēklis jau ir sācis bojāt stādījumus. Piemēram, biškrēsliņa un dievkrēsliņa iestādīšana apdobes zonā ir efektīvs veids, kā atbaidīt kaitēkļus, jo tiem nepatīk šo augu aromāts.

Seminārs notika Valsts Lauku tīkla pasākumu ietvaros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu