Baldzēns: Nākotnē ģenerālvienošanās varētu tikt noslēgta arī citās nozarēs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nākotnē ģenerālvienošanās varētu tikt noslēgta arī transporta un telekomunikāciju nozarēs, sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka šāds scenārijs varētu notikt pēc ilgāka perioda, jo ģenerālvienošanās noslēgšana prasa nopietnas diskusijas nozares iekšienē. Lai varētu runāt par tās noslēgšanu būvniecības nozarē, ticis ieguldīts liels darbs gan no nozares pārstāvju, gan Latvijas Darba devēju asociācijas un LBAS puses, piebilda Baldzēns.

Viņš sacīja, ka patlaban notiekot diskusijas par iespējamu ģenerālvienošanās noslēgšanu transporta nozarē, no kuras priekšlikumus iesnieguši autopārvadātāji. Tāpat esot idejas par šāda veida vienošanās ieviešanu telekomunikāciju nozarē un, iespējams, kokrūpniecībā, turklāt varbūt, ka arī, piemēram, mēbeļu ražotāji ar laiku varētu vēlēties šādu vienošanos.

Baldzēns skaidroja, ka ģenerālvienošanās noslēgšana ir atkarīga no pašas nozares aktivitātēm, turklāt pieļaujams, ka arī šaurāki nozares segmenti varētu vēlēties ģenerālvienošanās noslēgšanu.

Jau ziņots, ka valdības un sociālo partneru veidojošā Nacionālā trīspusējā sadarbības padome (NTSP) ceturtdien atbalstīja grozījumus Darba likumā, kas paredz ieviest ģenerālvienošanos noslēgšanu nozarēs.

Ar minētajiem grozījumiem plānots nodrošināt augtāku darbinieku tiesību un interešu aizsardzību un ēnu ekonomikā dominējošās «aplokšņu algas» ierobežošanu. Likumprojekts paredz tiesības nozares ģenerālvienošanās slēdzējpusēm vienoties par mazāku piemaksu par virsstundu darbu, ja ģenerālvienošanās ir paredzēts būtisks minimālā atalgojuma palielinājums.

Likumprojekta izstrādātāja Ekonomikas ministrija norāda, ka visbiežāk ģenerālvienošanās priekšmets ir nodarbināto atalgojuma jautājumi, tajā skaitā minimālie atalgojuma līmeņi, papildus sociālās garantijas.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pēc sēdes žurnālistiem stāstīja, ka NTSP ceturtdien pieņēmusi vēsturiskus grozījumus Darba likumā un tuvākajā laikā tie tiks iekļauti Ministru kabineta dienaskārtībā.

Pēc premjera teiktā, ģenerālvienošanās vispirms tiks ieviesta būvniecības nozarē, kas kalpos kā instruments ēnu ekonomikas apkarošanā un būs kā paraugs citām nozarēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu