Ašeradens: Atceļot OIK sistēmu, jārod līdzsvars starp klimatu un tautsaimniecību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Jautājumā par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas atcelšanu Latvijai jāspēj rast līdzsvars starp valsts apņemšanos klimata jomā un tautsaimniecības vajadzībām, piektdien Rēzeknē notiekošajā diskusijā par atjaunojamās enerģijas nozares lomu Latvijas reģionu nākotnē uzsvēra ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Viņš skaidroja, ka OIK ir sasaistīts ar vairākām jomām - ar rūpniecību, atjaunojamo energoresursu (AER) nozari, lauksaimniecību.

Pēc ministra teiktā Latvijā līdz šim rūpniecība ir tikusi maz atbalstīta, tikmēr lauksaimniecībai atbalsts atradies teju vienmēr. Ašeradens atzīmēja, ka rūpniecībai ir spēcīga ietekme uz reģionālo attīstību. Par to liecina tas, ka vairākās reģionu pilsētās ir audzis pieprasījums pēc dzīvesvietu palielinājuma, piemēram, Valmierā, Smiltenē, kur attīstās rūpniecība.

Ašeradens atgādināja arī par valdībā atbalstīto ieceri par darba grupas veidošanu OIK sistēmas atcelšanai. Darba grupai jāizvērtē līdzšinējā OIK sistēmas ietekme, jāatrod atcelšanas mehānismi, jāatrod veidu turpmākam atbalstam AER ražotājiem. Lēmumiem jābūt augustā.

Jau ziņots, ka valdošās koalīcijas partijas atbalstīja ieceri par augsta līmeņa darba grupu, kurai līdz 1.augustam būtu jāizstrādā rīcības plāns OIK atcelšanai.

Tāpat Ministru kabinets otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto priekšlikumu pastiprināt uzraudzību pret krāpniecību ar OIK atļaujām. Noteikumu mērķis ir veicināt valsts atbalsta, ko sedz visi elektroenerģijas gala patērētāji, efektīvāku izlietojumu, izmaksu prognozējamību, vienlaikus ieviešot stingrāku koģenerācijas staciju kontroles mehānismu un nosakot papildu darbības nosacījumus atbalsta saņemšanai.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka, pēc publiski izskanējušās informācijas par atsevišķu koģenerācijas elektrostaciju neatbilstību Ministru kabineta noteikumu prasībām, EM, paralēli normatīvās bāzes pilnveidošanai, veic auditu sēriju, lai analizētu un vērtētu visu iesaistīto iestāžu un uzņēmēju rīcību un pieņemto lēmumu leģitimitāti.

EM veic pārbaudes atjaunojamo energoresursu koģenerācijas elektrostacijās, kas sākušas darbību ar pazeminātu jaudu, tostarp stacijās, kas vēl nav noslēgušas līgumu par OIK. Līdz marta sākumam EM atcēla atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros kopumā 21 koģenerācijas elektrostacijai. Tādējādi, pēc ministrijas aplēsēm, novērsts iespējamais OIK kopējais izmaksu pieaugums turpmākajos desmit gados par aptuveni 334,8 miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu