Vēstniece: Latvijas uzņēmēju iespējām AAE nav robežu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas uzņēmēju iespējām Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) nav robežu, uzsvēra Latvijas vēstniece AAE Astra Kurme.

Viņa norādīja, ka Latvijas intereses Līča reģiona valstīs galvenokārt ir saistās ar ekonomiska rakstura sadarbību - jaunu tirgu rašanu Latvijas uzņēmējiem. Tas attiecas ne tikai uz tirdzniecību, bet arī uz dziļāku sadarbību starp Baltijas reģionu un Līča valstīm, skaidroja vēstniece, un minēja, piemēram, kopīgas intereses investīciju jomā lielākos projektos, IT jomā un tūrismā.

«Ņemot vērā Līča valstu pēdējā laika straujo attīstību, īpaši Saūda Arābijā un AAE, ir iespēja, ka parādīsies arvien jaunas jomas. Būtisku ekonomisko attiecību dinamiku ievieš gatavošanās «Expo 2020 Dubai«. Latvijas un AAE tirdzniecības attiecības var raksturot kā dinamiskas, ar ievērojamu potenciālu tās attīstīt un paplašināt,» teica Kurme.

Vēstniece vērsa uzmanību, ka arvien pieaug kā Latvijas uzņēmēju interese par AAE, tā AAE uzņēmēju interese par Latviju. Latvijas uzņēmēji aktīvi izmanto iespējas piedalīties gan amatpersonu vizītēs, gan izstādēs, gan tirdzniecības misijās. Tas atspoguļojas arī statistikā, jo eksporta apjoms uz AAE turpina pieaugt, teica Kurme, piebilstot, ka arī no AAE puses jau tuvākajā laikā tiek plānotas vairākas augsta līmeņa uzņēmēju delegāciju vizītes uz Latviju, kā arī AAE ekonomikas ministra vīzīte.

«Vienlaikus ekonomiskā sadarbība ir pašā sākuma fāzē, kur darāmais ir kā valsts struktūru pārstāvjiem, piemēram, līgumtiesiskās bāzes paplašināšana, tā uzņēmējiem. Joprojām gaidām, ka AAE ratificēs Ekonomiskās sadarbības līgumu, kas parakstīts jau 2016.gadā. Kā arī Investīciju aizsardzības līgums ir sarunu noslēguma stadijā,» sacīja Latvijas vēstniece.

AAE praktiski visu ikdienas dzīvei un biznesam nepieciešamo importē, un Latvija vienmēr ir bijusi spēcīga pārtikas ražošanā, tādēļ šis ir sektors, kur Latvijas uzņēmējiem ir potenciāls, uzsvēra Kurme. Tāpat AAE sevi pozicionē kā modernāko un ar augstākajām tehnoloģijām apgādātāko valsti, kas nozīmē, ka viss, kas ir inovatīvs un, iespējams, vēl citur nav pat redzēts, var tikt piedāvāts AAE, līdz ar to arī Latvijas IKT sektoram AAE ir iespējas, viņa uzsvēra.

Komentējot iespējamo Latvijas un AAE sadarbību enerģētikā, diplomāte apliecināja, ka AAE nenoliedzami ir milzīgs potenciāls atjaunojamās enerģijas izmantošanā, piemēram, saules un vēja. Tomēr elektrības patēriņš AAE pieaug tik strauji, ka AAE valdība ir pieņēmusi lēmumu par pirmās atomelektrostacijas būvniecību. Tikmēr Latvijā ir pavisam cita situācija - galvenie atjaunojamo energoresursu veidi ir biomasa (koksne) un hidroresursi, mazākā mērā tiek izmantota vēja enerģija, biogāze, saule, teica Kurme.

«Tāpēc uzskatu, ka ir citas jomas, kurās mums ir lielāks sadarbības potenciāls, kurās mēs esam eksperti un varam tiešām AAE sniegt savu pieredzi. Piemēram, augsnes uzlabošanā - humusvielu un sapropeļa eksports uz AAE. Augsnes uzlabošana šeit patiesi ir ļoti aktuāls jautājums, kur atkal mūsu uzņēmējiem ir sadarbības iespējas,» uzsvēra vēstniece.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu