Ekonomists: martā atjaunojies iekšzemes noguldījumu pieaugums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Martā Latvijā atjaunojies iekšzemes noguldījumu pieaugums, Latvijas Bankas (LB) uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē «makroekonomika.lv» atzīst centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Viņš informē, ka banku piesaistītie iekšzemes noguldījumi marta beigās salīdzinājumā ar februāra beigām palielinājās par 0,5%, tostarp nefinanšu uzņēmumu noguldījumu apmērs pieauga par 1,1%, bet mājsaimniecību - par 0,5%. Gada laikā - salīdzinājumā ar 2017.gada marta beigām - nefinanšu uzņēmumu noguldījumu apmērs audzis par 1,7%, bet mājsaimniecību - par 7,9%.

Savukārt iekšzemes kredītportfelis martā trešo mēnesi praktiski nav nemainījās, joprojām nedaudz augot uzņēmumiem (par 0,1%), bet sarūkot mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikumam (par 0,2%). Vienlaikus gada laikā iekšzemes kredītportfelis samazinājies par 2,9%, tostarp mājsaimniecību kredītportfeļa apmērs sarucis par 1,1%, bet nefinanšu sabiedrībām izsniegto kredītu apmērs samazinājies par 8,8%.

«Gan nefinanšu sabiedrībām, gan mājsaimniecībām no jauna izsniegto kredītu apmērs bija nedaudz lielāks kā februārī, tomēr atpalika no pērnā gada marta rādītāja,» piebilst Purviņš.

Viņš arī atzīmē, lai gan kreditēšanas atkopšanās turpina kavēties, finansējums tautsaimniecības attīstībai ir nepieciešams. Par pozitīvām tendencēm kredītu pieprasījumā liecina eiro zonas banku kreditēšanas aprīļa aptaujas rezultāti - atbildēs norādīts, ka šogad pirmajā ceturksnī audzis pieprasījums pēc aizdevumiem gan uzņēmumiem, gan mājsaimniecībām, un pieprasījuma kāpums tiek sagaidīts arī otrajā ceturksnī. Savukārt «Attīstības finanšu institūcijas «Altum»» veiktais pētījums liecina, ka Latvijas uzņēmumu attīstības ieceru īstenošanai tuvākajos trijos gados vajadzēs finansējumu apmēram septiņu miljardu eiro apmērā, tomēr uzņēmēji finansējuma piesaistē nav pietiekami aktīvi, tostarp bieži nemaz nevēršas bankās, lai gan atzīst, ka finansējums tiem vajadzīgs.

«Kaut satricinājumi finanšu sektorā pašlaik daļu kredītiestāžu nemudina kreditēšanas aktivizēšanai, iekšzemes tirgus lielāko spēlētāju plašāka iesaiste kreditēšanā noteikti būs nepieciešama,» piebilst Purviņš.

Latvijas Bankas dati liecina, ka 2018.gada marta beigās Latvijas banku kopējā iekšzemes kredītportfeļa apmērs bija 12,379 miljardi eiro, savukārt iekšzemes noguldījumu atlikums bija 11,363 miljardi eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu