Kučinskis: Tirgu mainošas inovācijas nereti rodas tieši mazos uzņēmumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Tirgu mainošas inovācijas nereti rodas tieši mazos uzņēmumos, neformālajā Eiropadomes sanāksmē Sofijā uzsvēra Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjera birojā aģentūru LETA informēja, ka Kučinskis Eiropadomes sanāksmē kopā ar pārējiem Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītājiem diskutēja par ES nozīmīgiem jautājumiem - inovāciju jautājumu, ASV tirdzniecības ierobežošanas pasākumiem, kā arī ASV paziņojumu par izstāšanos no Kopīgā visaptverošā rīcības plāna un gatavību strādāt ar ES partneriem pie jaunas vienošanās, kura atrisinātu ASV uzsvērtos jautājumus JCPOA ietvaros.

Attiecībā uz ES inovāciju politiku Latvija ar cerībām skatās uz inovāciju ekosistēmas attīstību ES. Eiropas Inovāciju Padome (EIP) varētu būt viens no tās elementiem. «Būtiski, lai EIP papildinātu nacionāla līmeņa aktivitātes. Inovācijas, kas maina tirgus darbību sākotnējā stadijā bieži rodas tieši mazākos projektos un uzņēmumos. Mēs bieži runājam par Eiropas pievienoto vērtību. Redzu, ka starptautiskā dimensija, ko var dot ES līmeņa atbalsts, ir īpaši būtiska tieši mazajiem spēlētājiem,» pauda Kučinskis.

Attiecībā uz ASV tirdzniecības ierobežošanas pasākumiem, Latvija uzskata, ka ES jādara viss iespējamais, lai izvairītos no situācijas tālākas eskalācijas jautājumā par paaugstinātajiem ASV tarifiem tēraudam un alumīnijam. Vienlaikus, ES ir tiesības aizstāvēt savas ekonomiskās intereses šajā jautājumā. Kučinska ieskatā, ir jāmeklē piemēroti risinājumi, lai novērstu potenciālo kaitējumu ES ekonomikai.

ASV šā gada 8.martā nolēma paaugstināt importa tarifus tēraudam un alumīnijam, pamatojot tos ar nacionālās drošības apsvērumiem. Šā gada 30.aprīlī ASV pagarināja izņēmumu ES un neattiecinās paaugstinātos importa tarifus ES izcelsmes tēraudam un alumīnijam līdz 1.jūnijam un ASV ir apliecinājusi, ka šis būs pēdējais šāda veida pagarinājums par spīti tam, ka ASV atzīst ES kā svarīgu drošības partneris.

Bulgārijas galvaspilsētā notiekošajā neformālajā Eiropadomes sanāksmē tika apspriesta arī situācija, kas izveidojusies pēc tam, kad šā gada 8.maijā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par ASV izstāšanos no 2015. gadā noslēgtā Kopīgā visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) un gatavību strādāt ar ES partneriem pie jaunas vienošanās, kura atrisinātu ASV uzsvērtos jautājumus JCPOA ietvaros.

Latvija uzskata, ka saskaņā ar ES izplatīto kopīgo paziņojumu paužam atbalstu turpmākai Kopīgā Visaptverošā rīcības plāna īstenošanai par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu. JCPOA ir būtisks instruments ne tikai Irānas kodolprogrammas ierobežošanai un saspīlējuma mazināšanai Tuvo Austrumu reģionā, bet arī globālo atbruņošanās un neizplatīšanas centienu stiprināšanai. No Latvijas puses arī tiek norādīts, ka iespējami ātri jābūt skaidrībai attiecībā uz sankciju jautājumu pret Irānu, lai neradītu neziņu uzņēmējdarbības vidē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu