Pētījums: Zemnieki par lielāko problēmu enerģētikā atzīst enerģijas gala produktu cenas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zemnieki par lielāko problēmu enerģētikā uzskata enerģijas gala produktu cenas, pavēstīja «Baltic International Bank» korporatīvās komunikācijas vadītāja Teika Lapsa, atsaucoties uz jaunākā «Baltic International Bank Latvijas barometra» pētījuma datiem.

Viņa norādīja, ka aptaujā 84% zemnieku kā lielāko problēmu enerģētikā minējuši enerģijas gala produktu cenas, 70% - atkarību no enerģijas resursu piegādātājiem citās valstīs, bet 55% - enerģijas nelietderīgu izmantošanu.

Savukārt, aicināti nosaukt visperspektīvāko atjaunojamās enerģijas ieguves tehnoloģiju Latvijas tautsaimniecībā, visvairāk (23%) aptaujāto zemnieku atzinīgi novērtējuši saules enerģijas ieguves tehnoloģijas - saules baterijas, saules kolektorus u.c., kā arī bioenerģiju un biomasas izmantošanu (15%). Par visnepiemērotāko atjaunojamās enerģijas veidu Latvijas tautsaimniecībai zemnieki atzinuši hidroenerģijas turbīnas un hidrostacijas.

Aptaujā zemnieki aicināti arī atklāt paņēmienus, kādus pēdējo triju gadu laikā ir izmantojuši, lai taupītu enerģijas resursus. No visiem aptaujātajiem zemniekiem 76% atzinuši, ka parastās spuldzes ir aizvietojuši ar ekonomiskajām spuldzēm, kā arī ir pievērsuši lielāku uzmanību tam, lai tiktu izslēgtas tobrīd neizmantotās elektroierīces (62%). Taupības nolūkos zemnieki ir iegādājušies arī speciālu sadzīves tehniku, kas mazāk patērētu enerģijas resursus (39%), kā arī veikuši darbus, kas ļauj taupīt enerģiju mājas apkurei, veicot ārsienu siltināšanu vai modernu radiatoru uzstādīšanu (31%).

Tāpat aptaujātie aicināti atzīmēt kādu no atjaunojamās enerģijas veidiem vai iekārtām, kuru, visticamākais, varētu sākt izmantot tuvāko 10 gadu laikā. Vairums jeb 53% aptaujāto zemnieku minējuši, ka varētu sākt izmantot biomasu, piemēram, šķeldu, skaidas vai kokskaidu granulas, savukārt 23% aptaujāto atzinuši, ka varētu sākt izmantot saules baterijas. Iespēju tuvāko 10 gadu laikā sākt izmantot siltumsūkņus vai saules kolektorus izmantotu 16% aptaujāto zemnieku.

«Baltic International Bank Latvijas barometrs» ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu