Asociācija: Lauksaimnieku interese par sējumu apdrošināšanu ir pieaugusi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā lauksaimnieku interese par sējumu apdrošināšanu ir pieaugusi, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» atzina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

«Pirmās indikācijas liecina, ka [lauksaimnieki] ir aktivizējušies,» sacīja asociācijas vadītājs.

Viņš informēja, ka šobrīd visvairāk sējumu ir apdrošināti Zemgalē - apmēram 20%, kamēr Kurzemē un Vidzemē apdrošināto sējumu īpatsvars ir padsmit procentu līmenī, bet Latgalē - mazāk nekā 10%.

Abāšins norādīja, ka situācijas maiņai ir nepieciešami vairāki gadi, kamēr tiek noslīpēts apdrošināšanas produkts, kā arī zemnieki un apdrošinātāji viens pie otra pierod. «Tie ir gadi un gadu desmiti, kamēr šie pasākumi ieviešas, kamēr produkts noslīpējas, kamēr zemnieki un apdrošinātāji viens pie otra pierod. Necerēsim, ka vienā gadā [apdrošināto sējumu īpatsvars] pieaugs no 5% līdz 50% - tā nemēdz būt,» viņš teica.

Tostarp Abāšins norādīja, ka Latvijā pēdējos gados ik gadu notiek kāda kataklizma, bet apdrošināšanas polises tās ne vienmēr sedz, piemēram, sējumu apdrošināšanā šobrīd netiek segti sausuma radītie zaudējumi. «Sausums Latvijā nav bijis daudzus gadus, tāpēc nav arī bijis pieprasījums pēc šī produkta,» viņš sacīja.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka ilgstošais karstais un sausais laiks apdraud labības graudaugu sējumus un lopbarībai domātos zālājus, kā arī vietējo augļu un ogu kvalitāte un ražas apmērs šogad gaidāms mazāks nekā ierasts citus gadus.

Tāpat vēstīts, ka Lietuvā, turpinoties karstam un sausam laikam, piecās no 60 valsts pašvaldībām piektdien, 8.jūnijā, izsludināts stihisks sausums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu