EM: Eksporta pieauguma tempu saglabāšanai jāuzlabo konkurētspēja

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Eksporta pieauguma tempu saglabāšanai jāuzlabo konkurētspēja, norādīja Ekonomikas ministrijas (EM) Analītiskā dienesta analītiķe Ieva Šnīdere.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, aprīlī gada griezumā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās pieauga par 15,3%, savukārt imports pieauga par 11%.

Pēc Šnīderes teiktā, aprīlī eksporta vērtības pieaugumā lielākais devums bija koksnes un tās izstrādājumu eksportam. Būtiski pieauga arī graudaugu, mehānismu un ierīču, kā arī transportlīdzekļu eksports. Savukārt eksporta vērtība samazinājās dzelzs un tērauda, kā arī elektroierīču un elektroiekārtu eksporta grupās.

Šā gada aprīlī preču eksporta vērtība uz Eiropas Savienības (ES) valstīm pieauga nedaudz lēnāk kā kopējais eksports - par 14,6%. Eksports pieauga uz visām ES valstīm, izņemot Beļģiju, Bulgāriju, Kipru un Čehiju.

Aprīlī turpināja pieaugt eksports uz NVS valstīm - par 23,5%, tai skaitā uz Krieviju - par 20,4%, kas raksturo ekonomiskās situācijas stabilizēšanos reģionā. Aprīlī par 12,6% pieauga arī eksports uz pārējām valstīm.

Preču importa pieaugumu 2018.gada aprīlī galvenokārt ietekmēja mehānismu un ierīču, dzelzs un tērauda, koksnes un tās izstrādājumu, kā arī alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu imports.

Kopumā 2018.gada četros mēnešos eksports bija par 9% un imports par 7% lielāks nekā 2017.gada pirmajos četros mēnešos.

«Sagaidāms, ka saglabājoties augošam ārējam pieprasījumam, turpinās palielināsies arī ienākumi no eksporta. Tomēr, lai noturētu līdzšinējos eksporta pieauguma tempus nākotnē ir svarīgi uzlabot konkurētspēju, apgūt jaunus eksporta tirgus, vienlaikus palielinot arī eksportējamo preču sortimentu,» norādīja EM pārstāve.

Jau ziņots, ka Latvijā šogad pirmajos četros mēnešos eksportēja preces 3,854 miljardu eiro apmērā, kas ir par 9% jeb 317,5 miljoniem eiro vairāk nekā 2017.gada attiecīgajā periodā, bet importēja - par 4,557 miljardiem eiro, kas ir pieaugums par 7% jeb 296,4 miljonu eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp aprīlī Latvija ir eksportējusi preces 985,924 miljonu eiro apmērā, kas ir par 2% jeb 19,7 miljoniem eiro vairāk nekā martā un par 15,3% jeb 131 miljonu eiro vairāk nekā 2017.gada aprīlī. Savukārt importējusi Latvija ir preces 1,145 miljardu eiro apmērā, kas ir par 6,2% jeb 75,4 miljoniem eiro mazāk nekā martā, bet par 11% jeb 113,9 miljoniem eiro vairāk nekā pagājušā gada aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu