Endijs Bērziņš: Policija velk ārā «trusīšus», kādus vien var izvilkt

Mārtiņš Daugulis/TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Endijs Bērziņš intervijā TVNET atbild par medijos izskanējušo informāciju, kas skar, pēc Bērziņa domām, nepamatotus faktus un apmelojumus. Kur slēpjas «Vairāk saules» izmeklēšanas «bezprecedenta» gaita un par ko uzņēmējiem nozarē ir sašutums. Kā arī par negribētu nostāšanos uz kara takas ar Valsts policiju.

Iekšlietu ministrs Kozlovskis šorīt «900 sekundēs» teica par kratīšanu «Vairāk saules» lietā - ja ir bijuši kādi pārkāpumi un kādu tas aizskāris, jāvēršas prokuratūrā, bet šādas sūdzības šobrīd nav saņemtas. Vērsīsieties prokuratūrā?

Jā, nu sūdzības nav saņemtas viena iemesla pēc - apjoms ir tik astronomiski milzīgs! Šorīt sazinājos ar savu advokātu un par šo interesējos, viņš teica: «Pagaidi, pagaidi, Endij, būs iesniegumu kalns, ar ko mēs nogāzīsim viņus nost.»

Tātad mēs nevēršamies, jo mums nav ar ko vērsties, vienkārši pašlaik tas tiek juridiski apkopots un tiks burtiski tuvākajās dienās iesniegts.

Vakar raidījumā «Aizliegtais paņēmiens» izskanēja, ka grāmatvede kopā ar advokātu nesadarbojas pilnvērtīgi ar policiju. Kā šobrīd varat to komentēt?

Jā, nu, man zvana grāmatvede, viņa vienkārši raud telefonā un saka: «Endij, kas notiek? Viņiem ir visi protokoli, visi protokoli.»

Viņa ir atdevusi visus pieejas kodus, viņa uz telefona uzrakstīja savas kodu pieejas. Viss tika dots. Viņa saka, ka ir zvanījusi savam advokātam. Viņa saka: «Bet tu taču zini, mums taču visi protokoli…» Viņš saka: «Es to zinu, bet ne to vien tev nāksies dzirdēt.»

Un, ja mēs uzskatām, ka tāda ir acīmredzami policijas nopludinātā informācija, kurā viņi saka, ka mēs nesadarbojamies un, ja nesadarbošanās ir, ka mēs neatzīstam savu vainu, tad mēs nesadarbojamies un nesadarbosimies nekad.

Ja runājam par pašu procesu, tad kāds ir tas oficiālais apsūdzības formulējums?

Oficiālais apsūdzības formulējums ir valsts nodokļu… nu, pusotra miljona izkrāpšana, iejaucoties kases aparātu sistēmā.

Vai tas ir, teiksim tā, matemātiski pamatots šajā apsūdzībā?

Es pat nezinu, no kurienes tiek ņemts šāds skaitlis. Nu, teiksim, šādu skaitli var ņemt Ieņēmumu dienests, kurš veiktu kases aparātu pārbaudi un pateiktu: «Čaļi, viens miljons, čaļi, trīs miljoni.» Vienkārši sekot mums līdzi, noklausīties sarunas un visu pārējo un no tā vienkārši iebliezt - pusotrs miljons, tas ir absurds. Absurds, nerunājot nemaz par to, ka mēs to neesam darījuši, bet absurds kaut vai vienkārši nākt ar šādiem cipariem.

Runājot par 2017.gadu, par kādiem skaitļiem mēs aptuveni runājam?

Mums 2017.gadā, ko daudzi arī raksta, ja, ka - ahā, viņiem 2017.gadā bija 5 miljoni, «Vairāk saules grupai» - 4 miljoni. Tātad mēs visiem sniedzam ļoti konkrētu skaidrojumu - 2016.gadā mēs sadalījām uzņēmumu, mēs ražotni - mums bija viss vienā katlā - mēs ražotni un pamatlīdzekļus nodalījām uz citu uzņēmumu. Tātad ražošanas apgrozījums bija miljons, tātad tai kopējai grupai - es atkārtošu - visai «Vairāk saules grupai», kas ir zem «VVS Holding», kurā es esmu valdes priekšsēdētājs, visai mūsu grupai. Mums ir augoša līkne, mums ir peļņa, mums ir vairāk nomaksātu nodokļu. Tātad vienkārši tas ir izrauts no konteksta, neiedziļinoties lietas būtībā.

Izskanējusi arī ļoti dažāda informācija par konkurentiem un tirdzniecības ķēdēm un atrašanos tajās. Cik vietās šobrīd «Vairāk saules» ir tirdzniecības centros, kur agrāk atradās «Čili pica»?

Divās vietās. Divās jaunās vietās. Vienu vietu mēs atvērām martā «Molā», un vēl vienu vietu mēs atvērām «Dammē».

Un vēl es gribu minēt, ka ir notikusi absolūti godīga konkurence - mēs nevienu neesam pierunājuši, piekukuļojuši. Mēs tirdzniecības centriem piedāvājām lielāku īres maksu. Tas ir normāls tirgus, tā ir normāla tirdzniecība, tā nav nekāda kukuļošana. Tas ir normāls bizness, kas sola vairāk, tas vinnē.

Kā jūs vērtējat šādus izteikumus, kas izskan no konkurentiem?

Saprotiet, man nav pierādījumu. Teikšu atklāti, man advokāti teica, lai es ar tiešiem uzbrukumiem nenodarbojos, lai vēl vienu lietu neievieš. Bet vienkārši, velkot paralēles, es neslēpju, ka policija vienkārši uz iesniegumu pamata - hop! - un maucam 34 kratīšanas.

Precīzāk ir zināms - piespiedu slēgšana, ar procesu saistītie aspekti kādus zaudējumus ir nodarījuši?

Saprotiet, ir milzīgi zaudējumi, nu… 60 000 drošības nauda, 20 - 30 tūkstoši, par ko mēs tagad iegādājāmies jaunu kases sistēmu, jo mums neviens nesaka skaidrojumu. Gaidiet, čaļi, mēs apmēram pēc gada jums atgriezīsim 60 melnos maisus un pateiksim «sorī»… Visu atjaunot tajā īsajā sprīdī…

Milzīgs paldies VID, kurš nāk ar ļoti lielu palīdzību, lai atjaunotu nodokļu maksāšanu, jo mums nav ne grafiku, nekā… Mēs rīt tiekamies ar VID, lai saprastu, kādā veidā varam turpināt nodokļus maksāt, jo mums ir nulle informācijas, pliks uzņēmums pēc 17 gadiem.

Ir plānots, ka nākamgad atvērsies «Vairāk saules» arī lietuviešu «Akropolē», pareizi?

Jā.

Kā šobrīd notiekošais process ietekmē šos plānus?

Pašlaik tas neietekmē, es nezinu, cik liels spiediens tiks izdarīts tālāk no policijas puses šajā apmelošanas kampaņā. Es tiešām nespēju… kā ir, kad tu cīnies ar valsts mašinēriju, kurā, kā man teica - Endij, nebūs tāda bezprecedenta, ka tev kāds atvainosies.

Ja nebūs rezultāta šai izmeklēšanai, vai vērsīsieties arī par zaudējumu piedziņu?

Jā, protams, protams, nepārprotami, zaudējumi ir milzīgi. Advokāti, mediju aģentūras, darbinieki, darbinieku algas, nodokļi… Mēs visu sākam kavēt. Latvenergo mums uzzvanīja, mēs viņiem aizsūtījām vēstuli, ka mēs pirmo reizi 17 gadu laikā mazliet kavēsim. Viņi - mums sistēma neļauj aprēķināt šo te lietu, bet mēs nekādas represijas neveiksim, viss kārtībā, mēs jums ticam, mēs ticam, ka jūs esat spēcīgs uzņēmums, jo vienmēr viss ir bijis kārtībā.

Par to, kas ir izskanējis «Nekā personīga» nedēļas nogalē, vai uzņēmuma IT speciālistam Edgaram Štrombergam vispār bija iespējas piekļūt kases aparātu sistēmai?

Edgaram Štrombergam varbūt bija iespējas kaut kur piekļūt. Un viņš varēja piekļūt karšu sistēmai, bet viņam nebija ne zināšanu, ne mēs likām viņam kaut ko tādu darīt, ne viņam arī bija piekļuve pie skaidrās naudas. Tas, ka Edgars ir cietumā, tas ir vienkārši neiedomājami, ka pēc 27 brīvības gadiem mums vienkārši atrodas viens cilvēks cietumā uz aizdomu pamata, kur pierādījumu nav pašlaik.

Jūs arī izteicāties, ka uzņēmuma darbiniekiem ir iespējas arī piehalturēt ārpus uzņēmuma darba. Kas tiek saprasts ar šādām haltūrām un vai tās nav iespējams interpretēt kā pretlikumīgas?

Mums uzņēmējiem jau ir apnicis turēt tos skeletus skapī. Jā, jūs varat tur interpretēt, ka kāds, kurš filmē kāzas, nākamajā dienā nestāv pie VID lodziņa ar nomaksātiem nodokļiem. Jūs varat, ka kāds, kurš apkalpo un grilē, vai kaut kādu viesmīli, kuram kāzinieki samaksājuši, jūs varat… bet mēs runājam par nodokļiem, par VID nodokļiem. Tās ir pārrunas, tas ir audits, tā ir normāla komunikācija, tie ir uzrēķini, tas ir tādā garā.

Tas nenotiek ar pretterorisma operāciju. Tā ir komunicējama lieta. Ok, esam vainīgi, neesam vainīgi, mēs to visu pārrēķinām, auditējam, mums uzliek sodus, mēs tos apstrīdam, neapstrīdam, bet tas notiek civilizēti. Tā notiek normālās valstīs. Nevis vienkārši mēs kratām ar pretterorisma vienību, mēs kratām dzīvokļus, mājas, mēs skrienam pakaļ bērniem, grūžam viņus zemē un tādā garā.

No šā brīža raugoties, kas ir tie nākamie speramie soļi konkrēti jums - ko jūs sagaidāt, ko jūs darīsiet?

Mēs tagad strādājam. Īstenībā es tagad gribu ātrāk atgriezties pie darba. Es nejūtos komfortabli šajā pozīcijā. Es teicu, kad šī lieta beigsies, un viņa beigsies ne ar ko, es divas dienas sniegšu intervijas visiem, kas to vēlēsies. Es vienkārši lieku treknu svītru, tā nav lieta, ar ko es gribu nodarboties šajā valstī. Es gribu nodarboties ar to, ko es vislabāk protu, tas ir ēst gatavošana.

Ja tā ir kampaņa pret jums, kā var zināt, ka nākamajā gadā nebūs līdzīga kampaņa?

Es nezinu, man šķiet, ka tās nodaļas ietvaros laikam ir paredzējuši, ka var tā vienkārši ielikt maisā un visi nokaunina, un pēc tam, pēc diviem gadiem tiksim skaidrībā ar tevi. Šobrīd ir tā, ka tas sabiedrības spiediens un tas milzīgais atbalsts, kas mums ir, kā jau es runāju gan VID, gan visur, kur vien mēs runājam, visi saka: «Jūs, čaļi, tā kā neesat bišķi pāršāvuši pāri strīpai?» Ko jūs tagad vilksiet trusīšus ārā ar 30 - 40 eiro algu piemaksām? Vienkārši veiksim pretterorisma operāciju, un? Un? Tas ir nodokļu jautājums. Mēs nejaucamies kases aparātos iekšā. Mūsu apsūdzības ir pilnīgi un absolūti aplamas.

Vakar «Aizliegtajā paņēmienā» izskanēja arī informācija par jūsu biznesa partneri. Ar šīs dienas skatu, kā to var komentēt?

Kā es minēju «Aizliegtajā paņēmienā», mums tika nodalīti šie biznesi tik ļoti, mēs tiešām viens ar otru nerunājam, pēc tam es satikos ar Mārtiņu, es saku: «Mārtiņ, zini, ko man izvilka vispār ārā kā trusīti? Man izvilka, ka tu esi griezis kasi, ka tev ir bijušas kaut kādas problēmas ar kases aparātiem.»

Skaidroju - tātad Mārtiņam Kalniņam ir strīds ar VID par 0,96 eirocentiem. Mārtiņš ir ļoti, ļoti principiāls cilvēks, viņš vienkārši iet un cīnās. Un pašlaik tiesa ir pieņēmusi uz pārsūdzību šo visu lietu, jo Mārtiņš vienkārši iet uz principiem. Bet mēs runājam par nodokļu krāpšanos 1,5 miljoni un par strīdu nepilna 1 eiro vērtībā. Es saprotu, ka tagad tiek vilkti trusīši no policijas puses, kādus vien var izvilkt.

Kad jūs gaidāt rezultātus šai sāgai?

Es sapratu to, ko man pateica, es biju ļoti, ļoti pārsteigts. Es tiešām biju tā idealizējis, ka tūlīt, šonedēļ viss atrisināsies, ka noķers vainīgos no viņu puses, atvainosies mums un viss. Man teica: Endij, tu esi naivs. Nu, neviens neatvainosies, neviens neko nenoķers un nekas nenotiks. Es teicu - kā, mēs taču… Man teica: Endij, nomierinies, tas ir bezprecedents un neviens šinī valstī neatvainosies… Stulbi…

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu